6 φόρους ακινήτων θα πληρώσουμε έως το 2014

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση πολλαπλών φόρων ακινήτων θα κληθούν να βάλουν από σήμερα έως και το τέλος του 2014 οι φορολογούμενοι αναλαμβάνοντας έναν συνολικό φορολογικό λογαριασμό άνω των 7,8 δισ. ευρώ! Πρόκειται για το άθροισμα του παλιού και νέου τύπου χαρατσιού, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα εισπραχθεί το 2014.

Τα ραβασάκια έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στα σπίτια των φορολογούμενων οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου φορολογική επίθεση στην ακίνητη περιουσία τους. Ας δούμε όμως αναλυτικά τους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τώρα έως και το τέλος του 2014.

  • εντός του Απριλίου ή το αργότερο το Μάιο πρόκειται να ξεκινήσει η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για δυο έτη, το 2011 και 2012. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται στην αξία της εντός σχεδίου γης και εντός και εκτός σχεδίου δόμησης με ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από το 0,2% έως και το 2%. Και οι δυο φόροι μελετάται να βεβαιωθούν σε ένα κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα και η εξόφληση μπορεί να γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και αποστολή των εκκαθαριστικών οφείλεται τόσο στην πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να μοιράσει χρονικά την καταβολή των φόρων προκειμένου να μην προκληθεί οικονομικό μπλάκ άουτ στους φορολογούμενους όσο και στο γεγονός ότι εκκρεμεί ο καθορισμός των αντικειμενικών τιμών στην περιοχή του Ψυχικού όπου κάτοικοι έχουν καταφέρει δικαστικά να ακυρώσουν τις αυξημένες τιμές που θεσπίστηκαν το 2010. Από τους δυο φόρους προϋπολογίζεται η είσπραξη περίπου 800 εκατ. ευρώ.
  • έως το τέλος Μαΐου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τις δυο τελευταίες δόσεις για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι. Έχουν ήδη εξοφλήσει τις τρεις πρώτες δόσεις και για τις δυο τελευταίες διμηνιαίες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 900 εκατ. ευρώ.
  • από το Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει η αποστολή του νέου χαρατσιού, το οποίο θα ονομάζεται πλέον ενιαίος φόρος ακινήτων. Η δομή του δεν θα διαφέρει ριζικά από το υφιστάμενο χαράτσι, καθώς θα προσφέρει οριακή ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες (π.χ. αυτές που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ). Μένει να καθοριστεί σε πόσεις δόσεις θα πληρωθεί με επικρατέστερο σενάριο να πληρωθεί και αυτό σε πέντε διμηνιαίες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, το χαράτσι για το 2013 θα επιβαρύνει τα ακίνητα που ήταν ηλεκτροδοτημένα στις 31 Μαρτίου 2013. Αυτό μελετάται προκειμένου να μην χαθούν δημόσια έσοδα από την πιθανή εκδήλωση κύματος διακοπής ηλεκτροδοτήσεων μετά την πρόσφατη οριστικοποίηση της διατήρησης του φόρου. Από το νέο χαράτσι (που θα ονομάζεται φόρος ακινήτων και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) υπολογίζονται έσοδα περίπου 2,4 δισ. ευρώ.
  • προς το τέλος του έτους πρόκειται να ταχυδρομηθεί το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ για το 2013. Ο φόρος θα υπολογιστεί επίσης με ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, θα εξοφληθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις και αναμένεται να φέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 400 εκατ. ευρώ.
  •  στα μέσα του 2014 πρόκειται να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί και στα αγροτεμάχια ενώ θα πρέπει να φέρει συνολικά έσοδα τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ.

(πηγή capital)