Τα πάντα για τις καταθέσεις: πότε θα κατάσχονται, πώς θα δηλώνονται 12/06/13

Μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν τα πάντα. Η κυβέρνηση περνάει νόμο που επιτρέπει την αυτόματη κατάσχεση των καταθέσεων από όσους χρωστούν στο δημόσιο. Τα επιτόκια άρχισαν να αποκλιμακώνονται με μεγάλη ταχύτητα ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητά να δηλωθούν οι τόκοι στη φορολογική δήλωση χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει τα τι και τα πώς. Πώς λοιπόν θα επιβιώσουμε σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται;

Κατάσχεση καταθέσεων
1· Για τη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων όσων οφείλουν στο δημόσιο σας ενημερώσαμε εγκαίρως. Από τον Ιούλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κι όσοι δεν ενταχθούν θα απειληθούν με «ηλεκτρονική» κατάσχεση λογικά από το φθινόπωρο. Αν λοιπόν έχετε χρέη στο δημόσιο και ταυτόχρονα διατηρείτε κάποιες καταθέσεις, θα πρέπει να αποφασίσετε:

1. Θα μπείτε στη ρύθμιση για να απαλλαγείτε από τον κίνδυνο κατάσχεσης;

2. Δεν θα ρυθμίσετε τα χρέη σας αλλά θα προχωρήσετε σε ανάληψη των αποταμιεύσεών σας για να μην τις «βρει» το υπουργείο Οικονομικών;

Ηλεκτρονική διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τον «Τειρεσία» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία κατάσχεσης των τραπεζικών καταθέσεων όσων έχουν χρέη στο δημόσιο αλλά και να προχωρεί η κατάσχεση των οφειλομένων σε όσους αρνούνται να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες προχωράει ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του λογισμικού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Έτσι, από τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα εμφανιστεί να υιοθετεί πολιτική μαστιγίου και καρότου. Από τη μία θα προτείνει την ένταξη στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (με τις έντοκες δόσεις και τις λεπτομέρειες που μπορείτε να θυμηθείτε κάνοντας κλικ εδώ) και από την άλλη θα γνωστοποιεί στους οφειλέτες (ακόμη και αυτούς που χρωστούν μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες ευρώ) ότι αν δεν συμμορφωθούν να προχωρεί σε αυτόματη δέσμευση του ποσού της οφειλής από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.

Πώς θα γίνει αυτό;
Από τη στιγμή που κάποιος δεν θα υπάγεται σε ρύθμιση, η ΓΓΠΣ θα στέλνει μήνυμα δέσμευσης του ποσού σε όλες τις τράπεζες. Δέσμευση σημαίνει ότι αν το ποσό της οφειλής είναι 5000 ευρώ και το υπόλοιπο της κατάθεσης 6000 ευρώ, ο καταθέτης θα μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη μόνο των 1000 ευρώ. Μήνυμα «ξεμπλοκαρίσματος» του τραπεζικού λογαριασμού θα αποστέλλεται μόνο αν ο οφειλέτης προσέλθει και ρυθμίσει το χρέος του μέσα στις προθεσμίες (αυστηρές) που θα του θέτει η επιστολή ειδοποίησης της οφειλής. Αν πάλι ο οφειλέτης αρνηθεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, τότε η δέσμευση θα μετατρέπεται σε κατάσχεση.

Η νομική κάλυψη για τη διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες μέσω Τειρεσία, θα γίνει με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει επίσης στις φορολογικές αρχές να έχουν απευθείας πρόσβαση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς (όταν αυτό απαιτείται) προκειμένου να διερευνούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Τόκοι και φορολογική δήλωση

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε (επιτέλους) το όριο των 250 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσά κάτω των 250 ευρώ τα οποία προέρχονται από τόκους –προσοχή: ανά άτομο και όχι ανά τραπεζικό λογαριασμό- δεν θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση. Ακόμη το τοπίο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κατά δήλωση του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων, τα ποσά των τόκων θα εμφανιστούν στον κατάλληλο κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Ακόμη αυτό δεν έχει συμβεί. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα καθώς ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει από ποιες τράπεζες θα προέρχονται οι τόκοι και –το κυριότερο- αν θα στείλουν όλες οι τράπεζες ή όχι (υποτίθεται ότι Εθνική, Πειραιώς, Alphaκαι Eurobank έχουν δεσμευτεί ακόμη και για τις θυγατρικές τους). Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τους συνδικαιούχους οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς θα επιμερίσουν τα ποσά των καταθέσεων ενώ το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τόκοι θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες στις 14 Ιουνίου οπότε (λογικά) τα ποσά θα εμφανιστούν μέσα στην
επόμενη εβδομάδα

Τα επιτόκια

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο των καταθετών έχει να κάνει με την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ήδη, προθεσμιακές με απόδοση (μεικτή) άνω του 4% τη βρίσκεις μόνο με το …ντουφέκι.

Και η απογραφή

Και μην ξεχνάτε ότι οι τράπεζες θα κάνουν απογραφή καταθετών για να εντοπίσουν ποιοι δεν έχουν αναγράψει τον ΑΦΜ. Όποιοι δεν προσέλθουν μέσα στον Ιούλιο, θα χάσουν το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.