Ολα τα μυστικά για το μειωμένο ΦΠΑ 13%: – Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη σχετική υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται σε ποιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:

-μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών΄ προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα. Εξαιρείται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

– μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ” οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σουπερ μάρκετ.

-στις υπηρεσίες delivery, τα αναψυκτικά και χυμοί παραμένουν στο 23%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα παραδιδόμενα αγαθά πχ πίτσα, εφαρμόζεται ο συντελεστής που ισχύει για το κάθε είδος, στην προκειμένη περίπτωση το 13%.

-όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%.

-στο room service των ξενοδοχείων (σερβίρισμα στο δωμάτιο) ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%, ωστόσο τα ροφήματα στο μίνι μπαρ παραμένουν στο 23%.

-όσον αφορά τα ξενοδοχεία, ανάλογα με το πακέτο διαμονής θα ισχύσουν τα εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.

-65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ωξ αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

-25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

-10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης

Πηγή: Ημερησία