Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για εξόφληση φόρου σε 12 δόσεις

Προειδοποίηση ότι στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις μπορούν να υπαχθούν μόνον όσοι φορολογούμενοι αποδείξουν με έγγραφα στην εφορία ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα για την εμπρόθεσμη καταβολή του φόρου απευθύνουν αρμοδίως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν πως η πάγια ρύθμιση δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά μόνον στους φορολογούμενους που μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν εγκαίρως το φόρο τους.

Πιο απλά η προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες και η δήλωση αδυναμίας καταβολής του φόρου δεν αρκούν από μόνες τους για να υπαχθούν οι οφειλέτες σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής.

Πολλοί μάλιστα που δεν θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου ώστε να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην πάγια ρύθμιση, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1% και να μην μπορέσουν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης λόγω εισοδηματικών κτιρίων.

Τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση δεν είναι «τζάμπα», καθώς οι δόσεις βαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%. Δηλαδή μια οφειλή 500 ευρώ θα ανέλθει τελικά στα 542 ευρώ και μια οφειλή 2.000 θα εξυπηρετηθεί με πρόσθετο κόστος 170 ευρώ.

Διευκρινίσεις για την πάγια εντολή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απλή αναγραφή του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στο Taxisnet ή στην υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται στην Εφορεία δεν αποτελεί σύσταση πάγιας εντολής από τον οφειλέτη.

Ως εκ τούτου η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών διενεργείται αποκλειστικά σε τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ.

Για τον ίδιο λόγο ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που χρησιμοποιείται για την σύσταση της πάγιας εντολής στην τράπεζα πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν που δηλώνεται στο Taxisnet και στην Εφορία.