Ενιαίος φόρος ακινήτων : To σχέδιο Νόμου

Υψηλό φόρο για τα αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει καλλιέργεια και βρίσκονται κοντά στη θάλασσα προβλέπει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο η Κυβέρνηση παρέδωσε στη Τρόικα και τα κόμματα του Κυβερνητικού Συνασπισμού.

Το Σχέδιο Νόμου στην πλήρη του μορφή, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το Newmoney.gr προβλέπει επίσης, πενταπλασιασμό του φόρου όταν υπάρχει κατοικία μέσα στο αγροτεμάχιο καθώς και αύξηση του φόρου εάν το χωράφι βρίσκεται σε περιοχή με υψηλή τιμή ζώνης.

Η διαφορά του καινούριου σχεδίου για το φόρο ακινήτων είναι ότι αυξάνεται -σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο- η επιβάρυνση για οικόπεδα εντός σχεδίου, ιδίως σε αστικές περιοχές.

Αντίθετα, για τα απομακρυσμένα αγροτεμάχια η φορολόγηση θα είναι περίπου ενάμιση ευρώ το στρέμμα χωρίς τις όποιες επιβαρύνσεις (θέση οικοπέδου, είδος χρήσης, έκταση και απόσταση από τη θάλασσα) ενώ ακόμη κι αυτός ο χαμηλός φόρος θα μειώνεται κατά 30% εάν χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος. Επιπροσθέτως, εάν το χωράφι έχει πρόσβαση σε εθνική Οδό υπάρχει προσαύξηση 20% και αν έχει πρόσβαση σε επαρχιακή οδό υπάρχει προσαύξηση 10%.

Υπενθυμίζεται φυσικά ότι τα οικόπεδα και χωράφια εκτός σχεδίου μέχρι σήμερα ήταν εντελώς αφορολόγητα.

Όσον αφορά στα κτίρια εντός σχεδίου η επιβάρυνση θα είναι χαμηλή εφόσον η τιμή ζώνης είναι μέχρι 3.000 ευρώ ενώ τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης, θα φορολογηθούν σημαντικά εάν βρίσκονται σε υψηλές τιμές ζώνης.

Κατά τα άλλα στο σχέδιο Νόμου για πρώτη φορά θεσμοθετείται η δυνατότητα ανταλλαγής χρέους προς το Δημόσιο με ακίνητο ιδιοκτησίας του οφειλέτη, όπως ήταν να γίνει πρόσφατα με την περίπτωση του Λάκη Γαβαλά αλλά υπήρχαν νομικά εμπόδια. Στη περίπτωση αυτή όμως, εάν το ακίνητο έχει υψηλότερη αξία από το χρέος τότε το Δημόσιο καρπώνεται τη διαφορά.

Επίσης, οι μεταβιβάσεις ακινήτων με οποιοδήποτε τρόπο (πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά) δυσκολεύουν αρκετά αφού θα γίνονται μόνο εάν συμφωνούν απολύτως με τη δήλωση Ε9 κι εάν προσκομίζονται οι αποδείξεις πληρωμής των φόρων, διαφορετικά θα ακυρώνονται.

Στο Κυβερνητικό στρατόπεδο ισχυρίζονται ότι με το νομοσχέδιο ανακουφίζεται η μεσαία και μικρή κατοικία αλλά αυτό είναι εν μέρει μόνο αληθές.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο Περιστέρι με επιφάνεια 80 τμ., με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ, χτισμένο πριν από 15 χρόνια πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 425 ευρώ χαράτσι στη ΔΕΗ. Με την καθιέρωση του ΕΝΦΑ θα πληρώνει φόρο 320 ευρώ ετησίως δηλαδή θα γλιτώνει 105 ευρώ.

Εάν όμως, ο ίδιος ιδιοκτήτης διαθέτει και χωράφι ή χωράφια 10 στρεμμάτων τότε θα πληρώσει σχεδόν 70 ευρώ για αγροτεμάχια που ήταν αφορολόγητα μέχρι σήμερα (δηλαδή δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος) ενώ εάν διαθέτει έστω κι ένα μικρό κτίσμα μέσα σε κάποιο χωράφι τότε, με τον 5πλασιαμό του φόρου που προβλέπεται από το νομοσχέδιο θα πληρώσει σχεδόν 200 ευρώ, δηλαδή όχι μόνο δεν θα ωφεληθεί το «κατοστάρικο» αλλά θα πληρώσει και 200 ευρώ παραπάνω από ότι σήμερα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αγροτεμάχια ή οικόπεδα εκτός σχεδίου διαθέτουν περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες!

Από τον ΕΝΦΑ απαλλάσσονται όλα τα κυβερνητικά κτίρια, η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, οι ξένες Πρεσβείες και οι Εκκλησίες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης, ότι τα νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο πληρώνουν το μισό φόρο ενώ κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να πάρουν πλήρη απαλλαγή.

Τέλος, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτου μπορεί να πληρώνεται εφάπαξ με έκπτωση 1,5% ή με δόσεις αλλά να εξοφλείται οπωσδήποτε μέσα στη χρονιά κατά την οποία βεβαιώθηκε.

Πηγή Newmoney