Πέντε νέοι 'κεραυνοί' στα ακίνητα και στα κεφάλια των ιδιοκτητών!

 

Είναι τα απίστευτα χαράτσια που σκαρφίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όσων διαθέτουν σήμερα έστω κι ένα μικρό διαμέρισμα.

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, κανείς δεν θα γλιτώσει από την έμμεση επιβάρυνση με νέου τύπου «κόλπα» που κανείς δεν περίμενε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κληθούν να πληρώσουν για το λεγόμενο «σεισμόσημο». Επίσης, νέες αμοιβές για μηχανικούς και νέα πρόστιμα για όσους την τελευταία τριετία είχαν υπαχθεί σε ρυθμίσεις για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Picture

Ακόμη, ως χαράτσι μπορεί να εκληφθεί ο έλεγχος τρωτότητας εκατοντάδων χιλιάδων αυθαίρετων κτιρίων καθώς και η αμοιβή στους μηχανικούς για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Ο φόβος της… διασταύρωσης
Το μεγάλο σοκ ενδεχομένως να πάθουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες σε περίπτωση που έχουν βάση τα σενάρια για το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα καταγράφεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου κι όχι αυτή που αναγράφεται στα συμβόλαια αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων φοβούνται ότι στο εξής θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που δήλωναν μέχρι σήμερα και των τετραγωνικών που δηλώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του Ε9 ή της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Και αν αυτό το ενδεχόμενο τελικά πραγματοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει στα ύψη τα δημοτικά τέλη ή τους φόρους ακινήτων.


Picture

Υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να ζητηθεί και αναδρομική πληρωμή τελών και φόρων για τα επιπλέον τετραγωνικά που δεν θα δηλωθούν, καθώς θα γίνει διασταύρωση και με τα συμβόλαια αγοράς του ακινήτου.

Αλλες φήμες αναφέρουν ότι μπορεί να ζητηθεί η αναδρομική πληρωμή εισφορών στο ΙΚΑ για τις επιπλέον επιφάνειες που μέχρι σήμερα ήταν στο «σκοτάδι».

Αναλυτικά οι πέντε συν μία «κεραμίδες» που θα? πέσουν στα κεφάλια των ιδιοκτητών είναι:

1. ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
385.000 θα περάσουν πάλι από το ταμείο

Νέο χαράτσι για τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στον νόμο 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφορά 385.535 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Καλούνται να ενταχθούν στον νέο νόμο ώστε να μην αντιμετωπίσουν προσφυγές στο μέλλον καθώς ο νόμος 4014/2011 έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, ωστόσο, θα έχουν πάντα τον φόβο να κριθεί παράνομη η διαδικασία με την οποία νομιμοποίησαν τα αυθαίρετά τους. Αν επιλέξουν να υπαχθούν στον νέο νόμο Καλαφάτη θα πρέπει να το κάνουν μέσω μηχανικού, οπότε θα καταβάλουν αμοιβή που ξεκινά από 50 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.

2. ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Πρόστιμα από 500 ευρώ για μόνιμη τακτοποίηση


Picture

Σοκ για περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν για 40 χρόνια τους ημιυπαίθριούς τους με τον νόμο Μπιρμπίλη, 3843/2010. Η νομιμοποίηση είχε γίνει για 40 χρόνια και τώρα οι ιδιοκτήτες θα μπορούννα ενταχθούν στον νόμο για τα αυθαίρετα ώστε τα 40 χρόνια να μετατραπούν σε οριστική τακτοποίηση. Αυτό σημαίνει νέα αίτηση που θα κάνει ο μηχανικός, ο οποίος και θα πληρωθεί. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν νέα πρόστιμα, από 500 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ για μεγάλες παραβάσεις. Οσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου.

3. ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Επιβάρυνση 100 – 150 € φέρνει το «σεισμόσημο»

Είναι το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η τρόικα πίεζε την κυβέρνηση για την επιβολή του «σεισμόσημου», αλλά υπήρξε άμεση διάψευση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο στις νέες διαπραγματεύσεις. Στην Ελλάδα μόνο το 15% των κτιρίων είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές και η επιβάρυνση θα μπορούσε να φτάσει τα 100-150 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ αξία του ακινήτου.

4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ
Αμοιβή από 50 – 100 ευρώ στον μηχανικό για τη μελέτη

Αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι καλούνται να καταγράψουν τη στατική επάρκεια των ακινήτων τους. Ο έλεγχος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στον νόμο Καλαφάτη και θα γίνει από τον μηχανικό που θα προωθήσει την αίτηση. Ο μηχανικός θα συμπληρώνει ειδική φόρμα έπειτα από στατική μελέτη που θα κάνει σε όλα τα αυθαίρετα. Μάλιστα, για μεγάλα κτίρια που εξυπηρετούν χρήσεις συνάθροισης θα απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη. Η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας σημαίνει περισσότερη εργασία για τον μηχανικό ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί με ένα ποσό που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον ιδιοκτήτη. Μπορεί να ξεκινά από 50 ? 100 ευρώ για απλές υποθέσεις και να ανεβαίνει ανάλογα με τη δυσκολία συμπλήρωσης του «δελτίου δομικής τρωτότητας». Δηλαδή για σχολεία, καταστήματα, γραφεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις η διαδικασία είναι περίπλοκη. Κρίνεται υποχρεωτικός ο έλεγχος για την αντοχή του σκελετού του κτιρίου, διότι η κατασκευή των αυθαιρέτων έγινε -θεωρητικά- χωρίς επίβλεψη μηχανικού.

5. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
Υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας

Στο εξής όλα τα κτίρια θα πρέπει να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα, η οποία θα καταγράφει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και τις αλλαγές που γίνονται, όπως π.χ. μεταβίβαση ή εργασίες όπου απαιτούνται, άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και συγκεκριμένα κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές. Κάθε 10 χρόνια για κτίρια με χρήση κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, κτίρια εκπαίδευσης, κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σωφρονιστικά καταστήματα. Τους ελέγχους και τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα κάνουν οι μηχανικοί και η αμοιβή τους θα είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον αμοιβές θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στους μηχανικούς και για κάθε μεταβίβαση ακινήτου που γίνεται, διότι είναι υποχρεωτική η σύνταξη έκθεσης ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr


Να το ξαναπούμε άλλη μια φορά; Ατζέντα 21 – κατάργηση ατομικής ιδιοκτησίας. Τα περί κρίσης και χρήματα που χρειάζονται είναι το κατασκευασμένο σενάριο για την υλοποίηση της.