Για μειώσεις έκπληξη στους φόρους αυτοκινήτων ετοιμάζονται στο ΥΠ. ΟΙΚ.

Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων, με νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και στόχο την εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στα κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Έμπνευση για το υπουργείο στάθηκε το ολλανδικό μοντέλο που προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο.

Στην Ολλανδία, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο είναι 0,003 ευρώ, δηλαδή στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο 300 ευρώ. Πάντως την ίδια ώρα πολλοί υποστηρίζουν ότι με το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο εμμέσως θα αυξηθεί η φορολογία σε όσους μετακινούνται πολύ με το αυτοκινητό τους, αποτελώντας ένα είδος νέου χαρατσιού.

Σύμφωνα με το protothema.gr στο υπουργείο εξετάζεται επίσης είναι το ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας στους φορολογουμένους να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και επομένως να καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας επίσης με τον μήνα.