Χωρίς πρόστιμο ο επαναπατρισμός κεφαλαίου

Τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται στην τρόικα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αδήλωτων εισοδημάτων με σκοπό αυτά να επενδυθούν.
20 Ιουν 2014 – 08:52

Σύμφωνα με το σχέδιο όσοι φέρουν τα αδήλωτα κεφάλαια τους στην Ελλάδα με σκοπό αυτά να επενδυθούν θα νομιμοποιηθούν χωρίς πρόστιμα ή με την καταβολή ενός μικρού προστίμου. Τα κίνητρα που δίνει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπουν καθόλου ή μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μαζί με το νέο περιουσιολόγιο. Και αυτό διότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι πλέον μπορεί να ελέγξει τα εισοδήματα των φορολογούμενων από όπου και αν προέρχονται (μετοχές, αμοιβαία, κ.λ.π)

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία και εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Το σχέδιο προβλέπει:
– Την επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεασθούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί στο 8% του κεφαλαίου. Το δεύτερο σενάριο δεν προβλέπει πρόστιμο για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν υπό προϋποθέσεις.

– Η ειδική νομοθετική ρύθμιση εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

– Όσοι δεν αποδέχονταν τη ρύθμιση και εντοπίζονταν από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνταν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Εκτός από το θέμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή:Matrx24.gr