Τι πρέπει να προσέξετε στο Ε9

Tο υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τις δηλώσεις ακινήτων Ε9 έως και τις 14 Ιουλίου.
03 Ιουλ 2014 – 09:12

Την τελευταία ευκαιρία θα έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να δηλώσουν τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους που έγιναν εντός του 2013 αλλά και να οριστικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους. Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τις δηλώσεις ακινήτων Ε9 έως και τις 14 Ιουλίου. Αμέσως μετά σχεδιάζεται να εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ, τα οποία βασίζονται στα ακίνητα που εμφανίζονται βάσει των δηλώσεων Ε9 να ανήκουν στους φορολογούμενους.

Μπορεί να δόθηκε χθες παράταση για την υποβολή του Ε9, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει –προς το παρόν- το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σενάρια στο υπουργείο Οικονομικών για συγχώνευση των δυο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Αυγούστου στην περίπτωση, βέβαια, που καθυστερήσει σημαντικά η εκκαθάριση των Ε9. Να σημειωθεί ότι για να γίνει η εκκαθάριση απαιτείται να κλείσουν διάφορα ερμηνευτικά κενά που υπάρχουν για τον υπολογισμό του φόρου σε πολλές περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν υπάρχει οικοδομική άδεια.

Ας δούμε και μερικές χρήσιμες συμβουλές για το Ε9

Υποχρέωση υποβολής Ε9

Υποχρεωμένοι, με βάση τη φορολογική νομοθεσία να υποβάλλουν Ε9 είναι όσοι:

-κατά το 2013 είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

– έχουν τακτοποιημένα ή νομιμοποιημένα αυθαίρετα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον δεν τους έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

-έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Θα πρέπει να δηλώσουν και τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος

– έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση φόρου (π.χ. ιδιοκτήτες διατηρητέων)

Πώς υποβάλλεται το Ε9

Το Ε9 υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στη σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία και να πληροφορηθούν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας που εμφανίζεται να τους ανήκει. Στη συνέχεια όπου διαπιστώσουν λάθη θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωσή τους.

Αριθμοί Παροχής

Σε κάθε κτίσμα, εφόσον είναι ηλεκτροδοτούμενο, θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η παροχή.

Οι σύζυγοι

Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, όσο διαρκεί ο έγγαμος βίος υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας, για την πρόσβαση στο Taxisnet, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της. Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Σε περίπτωση διακοπής ή διάστασης της έγγαμης σχέσης διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου, από την ημερομηνία καταχώρησης της διακοπής ή της διάστασης στο μητρώο.

Διευκρινίσεις

-το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Σε περίπτωση ενιαίου κτίσματος, τμήματα του οποίου έχουν διαφορετική παλαιότητα, έτος κατασκευής είναι το έτος έκδοσης της νεότερης οικοδομικής άδειας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ως έτος έκδοσής της λαμβάνεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο.

-στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης καθώς και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

-διαμερίσματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθένα από αυτούς σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.

-σε κάθε περίπτωση που αλλάζει ένα δεδομένο ενός ακινήτου που είναι ήδη δηλωμένο ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει το λόγο της μεταβολής (π.χ. διόρθωση εγγραφής, μεταβίβαση επικαρπίας κλπ)

-στα αγροτεμάχια θα πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά τους καθώς από αυτά εξαρτάται και το ύψος του φόρου (π.χ. απόσταση από τη θάλασσα, μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες κλπ)

– η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανηλίκου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου.

-σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, αναγράφονται τα στοιχεία του αποβιώσαντος και η ημερομηνία θανάτου αυτού. Σε περίπτωση δήλωσης μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο, αναγράφονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταβολή.

Capital.gr