Κάθε μήνα δήλωση στην εφορία από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες

Oι υποχρεώσεις συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει κάθε μήνα να υποβάλλεται και μια δήλωση
16 Ιουλ 2014 – 14:09

Νέες παρατάσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει κάθε μήνα να πρέπει να υποβάλλεται και μια δήλωση. Τουλάχιστον, αποφεύγουμε τα χειρότερα…

Με απόφαση της γ.γ. Εσόδων, τόσο οι τριμηνιαίες συγκεντρωτικές του 2014 όσο και οι ετήσιες συγκεντρωτικές του 2013 παρατείνονται. Η σχετική απόφαση έχει ως εξής:

• παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των καταστάσεων του άρθρου 10 του ΚΦΑΣ για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2013, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 για όλους τους υπόχρεους.

• παρατείνεται η προθεσμία και για τις συναλλαγές του 2014. Όπως αναφέρεται: «ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014».

Ας βάλουμε κάτω όλες τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πρέπει να υποβάλλουμε συγκεντρωτικές:

1. Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθούν οι συγκεντρωτικές με όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο 6μηνο του 2014. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, δηλώνονται όλες τις συναλλαγές

2. Τον Οκτώβριο θα υποβληθούν οι συγκεντρωτικές με όλε τις συναλλαγές του τρίτου τριμήνου, δηλαδή θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα τιμολόγια από 01.07 έως τέλος Σεπτεμβρίου

3. Τον Νοέμβριο…ρεπό.

4. Τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να υποβληθούν με καθυστέρηση ενός έτους οι συναλλαγές για ολόκληρο το 2013. Υπάρχει εξαίρεση για τις συναλλαγές μέχρι το ύψος των 300 ευρώ.

5. Τον Ιανουάριο, θα πρέπει να υποβληθούν οι συναλλαγές του 4ου τριμήνου του 2014 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013)

6. Από τον Φεβρουάριο, κανονικά θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος που θα υποχρεώνει ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες να στέλνουν δήλωση κάθε μήνα για τις συναλλαγές του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή, τον Φεβρουάριο να δηλωθούν οι συναλλαγές του Ιανουαρίου, τον Μάρτιο οι συναλλαγές του Φεβρουαρίου κ.ο.κ. Ευτυχώς στο υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκαν το βάρος για τις επιχειρήσεις και άλλαξαν τη συχνότητα. Πλέον οι δηλώσεις και το 2015 θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα.

fpress.gr