Συνδέονται ηλεκτρονικά εφορίες και Ταμεία για γρήγορες επιστροφές φόρου

Έως το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα των Εφοριών που θα επιτρέπει την διασύνδεση με τα αντίστοιχα των ασφαλιστικών ταμείων
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει συσταθεί επιτροπή, που έχει έργο ένα νέο σύστημα ώστε να μην είναι «τυφλά» τα συστήματα των εφοριών με τα ταμεία και να «βλέπει» το ένα το άλλο, για να επισπευστεί ο χρόνος των επιστροφών, για να γίνεται σε λίγες μέρες από την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα του νέου συστήματος είναι ότι οι εφορίες δεν θα «ενοχλούν» τα ταμεία ζητώντας στοιχεία (που σημαίνει μείωση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας), αλλά ο εφοριακός που θα έχει επωμισθεί με αυτήν την δουλειά μόνος του –εκτός πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων- να ολοκληρώνει τον έλεγχο και να βγάζει την επιστροφή στον φορολογούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ταλαιπωρία των φορολογουμένων είναι μεγάλη, αφού μάταια περιμένουν επιστροφές φόρων, καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων παραμένουν μπλοκαρισμένες στα πλοκάμια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας, κάπου μεταξύ ΓΓΠΣ, εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων. Και έτσι εξαιτίας της ίδιας αδυναμίας του συστήματος να διασταυρώσει τα στοιχεία, δεν προχωράει και η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν γίνει λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί, ενώ οι φορολογούμενοι, βιώνουν έναν απίστευτο Γολγοθά για να πάρουν κάποια στιγμή τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ακόμη και αν είναι φορολογικά ενήμεροι.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο.

dikaiologitika.gr