Τα τεκμήρια φεύγουν – Ερχονται ασφυκτικοί φοροέλεγχοι Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

05 Νοε 2014 – 09:18

Κάθε λόγο να αισθάνονται ανήσυχοι έχουν οι συστηματικοί φοροφυγάδες, όπως επίσης εκείνοι που έχουν «προβληματικό» πόθεν έσχες, γιατί η κατάργηση των τεκμηρίων φέρνει πιο κοντά τους ελέγχους αμερικανικού τύπου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει επιλέξει τουλάχιστον 20 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, όπου και θα εφαρμοστούν οι αποκαλούμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Οπως παραδέχονται, πάντως, έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, το «κλειδί» για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεθόδων που ακολουθεί το γνωστό για την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα του IRS, είναι να δημιουργηθεί πλήρες και ακριβές προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο, έτσι ώστε στους ελέγχους που θα διενεργούνται εφεξής να μην υπάρχει περιθώριο ούτε λάθους ούτε «υπόγειων» συναλλαγών ελεγκτών- ελεγχόμενων.

Στο στόχαστρο, θα μπουν κατ’ αρχήν οι αποκαλούμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου», δηλαδή κλάδοι και επαγγέλματα με ιστορικό διακεκριμένης φοροδιαφυγής, όπως αποτυπώνονται στις Εκθέσεις του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ. Οι έλεγχοι, που ήδη διενεργούνται πιλοτικά σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, θα είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί ενώ με το αποκαλούμενο risk analysis, δηλαδή ειδικά κριτήρια με τα οποία οι υπηρεσίες θα τίθενται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, θα εντοπίζονται περιπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Από «κόσκινο» θα περνάνε οι δαπάνες, που αφορούν σε πάγια έξοδα κατοικίας- γραφείου, σε ιδιωτικά σχολεία- κλινικές, σε δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ- κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα- αποζημιώσεις, επιδοτήσεις- επιχορηγήσεις καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), έργα τέχνης- κοσμήματα αλλά και τις καταθέσεις και μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Πηγή: iefimerida.gr