Και στα σκάφη αναψυχής ο φόρος πολυτελείας

Η επέκταση του φόρου και στα σκάφη κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων
Την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη για το συγκεκριμένο φόρο που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με τις «μεταρρυθμίσεις». Η επέκταση του φόρου και στα σκάφη κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων τη συγκεκριμένη πηγή καθώς μόνο μια αύξηση στα ήδη φορολογούμενα ΙΧ και τις πισίνες δεν θα έφερνε σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβλήθηκε το 2013 ως ένα έκτακτο μέτρο για την «φορολόγηση των πλούσιων», καθώς έτσι χαρακτηρίστηκε όποιος είχε στην κατοχή του ένα όχημα άνω των 1.929 κυβικών ή μια πισίνα. Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι ο φόρος θα επιβαλλόταν και στα σκάφη αναψυχής αλλά μετά από έντονες αντιδράσεις του κλάδου ναυπήγησης σκαφών αναψυχής και της τότε ηγεσίας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας, είχαν τελικά εξαιρεθεί. Αντί για το φόρο που θα βάρυνε μόνο τους Έλληνες φορολογικούς κατοίκους καθώς μεγάλος αριθμός σκαφών ανήκει σε αλλοδαπές εταιρείες, είχε προκριθεί η λύση της επιβολής ενός ετήσιου τέλους πλόων για κάθε σκάφος αναψυχής που εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα (κάτι σαν τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα) το οποίο όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβληθεί από φέτος και στα σκάφη αναψυχής. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης που αναλογεί στο σκάφος, όπως ακριβώς υπολογίζεται στα ΙΧ και τις πισίνες.
Να σημειωθεί ότι στα Ι.Χ. 1929 έως 2.500 κυβικών ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου και με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού. Στις πισίνες υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.
Οι παραπάνω συντελεστές έχει αποφασιστεί να αυξηθούν. Η αύξηση, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών θα είναι της τάξης του 30% στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Έτσι, ο συντελεστής 10% πρόκειται να γίνει 13% ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό τι θα γίνει με τον χαμηλό συντελεστή 5% που επιβάλλεται στα ΙΧ χαμηλότερου κυβισμού.
Οι διατάξεις για την αύξηση του φόρου που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να τεθούν σήμερα υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.