Τραπεζικές εξελίξεις…

Δημοσιευθηκε 21 Ιουλίου 2015 στο I/Αποψη/Οικονομια απο Κ. Παντελάκης
Με την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο τών τραπεζών και το capital control, ήρθαν τα πάνω κάτω στις συναλλαγές με τις τράπεζες και έγινε μπάχαλο η ζωή των Ελλήνων. Η παράγραφος 8 του πρώτου άρθρου της ΠΝΠ για τις τραπεζικές συναλλαγές αναφέρει ότι απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολοκληρωτική εξόφληση δανείων με χρήμα που προέρχεται από τραπεζικό λογαριασμό.
Επιτρέπεται μόνο με χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό ή με μετρητά. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα και φοβάται η Ένωση Ελληνικών τραπεζών ότι αν πχ πληρώσεις από ένα λογαριασμό της Alpha Bank, ένα δάνειο στην Εθνική, η ρευστότητα της Alpha που είναι ήδη περιορισμένη θα περιορισθεί ακόμη περισσότερο.
Το μέτρο αυτό λοιπόν αποσκοπεί στην διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των τραπεζών και ασφαλώς περιλαμβάνει και τις ξένες τράπεζες, διότι αν πχ από κατάθεση σε ελληνική τράπεζα πληρώσει κάποιος δάνειο στην HSBC ή στη Citi που υπάρχουν πολλά ναυτιλιακά δάνεια, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.
Ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα ήθελε να εξοφλήσει ένα δάνειο του ξοδεύοντας τα χρήματα των καταθέσεων του είναι προφανής, επειδή φοβάται το κούρεμα των καταθέσεων. Και φτάνουμε εδώ στην περίπτωση που κάποιος έχει 100.000 κατάθεση και 100.000 δάνειο και δεν του επιτρέπεται να το εξοφλήσει.
Σε αυτή την περίπτωση αν γίνει κούρεμα και η κατάθεση του μειωθεί πχ στις 80.000 ενώ το δάνειο παραμένει φυσικά στις 100.000 μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και το πιθανότερο είναι ότι θα δικαιωθεί, λέγοντας ότι εγώ επιθυμούσα την εξόφληση του δανείου μου, αλλά δεν μου το επέτρεψε η τράπεζα.
Γενικά η ΠΝΠ θέτει περιορισμούς που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ισχύσουν αν φτάσει μια υπόθεση στα δικαστήρια. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη σχετικά με το «νέο» χρήμα που μπορεί να έρθει ως κατάθεση στην Ελλάδα από το εξωτερικό ή να μπει στις τράπεζες σε μετρητά, από τα «σεντούκια» είναι ότι αν έρθει από το εξωτερικό, μπορεί να ξαναβγεί στο εξωτερικό. Αν έρθει όμως σε μετρητά, δεν μπορεί να βγει στο εξωτερικό.
Σχετικά με το τι επιτρέπεται για τις επενδύσεις σε μετοχές στο χρηματιστήριο, περιμένουμε να δούμε λεπτομέρειες που θα διευκρινίζονται με τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα εκδοθούν σύντομα. Το χρηματιστήριο αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, εντός της εβδομάδας και θα λειτουργήσει με περιορισμούς που ασφαλώς θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι τα χρήματα που θα επενδύονται από καταθέσεις του εξωτερικού σε ελληνικές μετοχές, θα μπορούν να επανεξαχθούν μετά την πώληση των μετοχών, ενώ αυτά που προέρχονται από καταθέσεις που ήδη βρίσκονται εδώ ή από μετρητά δεν θα μπορούν να εξαχθούν.
Είναι άγνωστο ακόμα το τι θα γίνει με τις επενδύσεις ξένων funds που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες είναι τόσο μεγάλες που αν τα ξένα funds πουλήσουν τις μετοχές τους και θελήσουν να εξάγουν τα κεφάλαια στο εξωτερικό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Όσον αφορά στις πληρωμές στο εξωτερικό, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που άλλαξε από τις προτάσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με την παρέμβαση του υπουργείου οικονομικών. Ενώ η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έλεγε ότι με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπορούν να πληρώνονται αγορές από το εξωτερικό, το υπουργείο μετέτρεψε το από σε στο και έτσι επιτρέπεται η χρήση καρτών για αγορές στο εξωτερικό και όχι από το εξωτερικό.
Με λίγα λόγια όποιος βρίσκεται στο εξωτερικό μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα του, αλλά κάποιος που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα μέσω Internet. ΑΠΟ στη λέξη ΣΤΟ, καταργώντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τέλος για όλες τις πληρωμές εργαζομένων στο εξωτερικό, πχ για να πληρωθεί ένας εργαζόμενος ελληνικής εταιρίας που εργάζεται εκτός Ελλάδος, η εταιρία θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια, την αίτηση για την οποία κάνει στην τράπεζα της και τελικά εγκρίνεται από την τράπεζα της Ελλάδος.
Φυσικά χρειάζονται δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την νομιμότητα της συναλλαγής. Αν τελικά δεν τηρηθεί η νομιμότητα αυτή ή αν θέλει κάποιος πχ ενώ εργάζεται στην Ελλάδα να δηλωθεί από την εταιρία ως συνεργάτης του εξωτερικού για να πληρώνεται στο εξωτερικό και αποκαλυφθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών.. Η κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από την αγορά με αύξηση κεφαλαίου, τότε εφαρμόζεται η «διάσωση εκ των έσω» (bail in). Δηλαδή για να καλυφθούν τα «ανοίγματα» της τράπεζας, χρησιμοποιούνται χρήματα που βρίσκονται «μέσα» στην τράπεζα.
Για το μετοχικό κεφάλαιο, οι υφιστάμενες μετοχές χάνουν την αξία τους, καθώς «εκτοπίζονται» από τις νέες μετοχές οι οποίες εκδίδονται έναντι των χρημάτων που εισέρχονται ως νέο μετοχικό κεφάλαιο.
Για τα τραπεζικά ομόλογα, που αφορούν χρήματα αποταμιευτών οι οποία αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα, μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο.
Για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, πρώτα «κουρεύονται» οι καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και στη συνέχεια οι καταθέσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών -πάντα πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Ένα μέρος των καταθέσεων αυτών μετατρέπεται σε μετοχές της υπό εκκαθάριση τράπεζας. Σύμφωνα με την οδηγία, το ποσό του κουρέματος με τους τρεις παραπάνω τρόπους πρέπει να φτάσει το 8% των συνολικών κεφαλαίων που θα χρειαστεί η τράπεζα για να καλύψει τα «ανοίγματά» της. Τα υπόλοιπα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν με δημόσιο χρήμα ή με κεφαλαιακή ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Οι διαδικασίες του bail in, με βάση την οδηγία, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, αλλά τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις διατάξεις και νωρίτερα. Η οδηγία αφήνει ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας ως προς το τι θα γίνει ακριβώς, αφού προβλέπεται ότι οι καταθέσεις μπορούν να εξαιρούνται από το κούρεμα εφόσον υπάρχει «συστημικός κίνδυνος», δηλαδή εφόσον κριθεί ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη.
Η οδηγία έπρεπε να έχει υιοθετηθεί από την Ελλάδα, με ψήφιση νόμου που θα προβλέπει αυτές τις διαδικασίες από την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά αυτό δεν έγινε και τώρα οι δανειστές απαιτούν την ψήφιση του νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Σίγουρα ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη και την αγωνιστικότητά μας, επειδή σπαταλήσανε ασεβώς τον πολύτιμο χρόνο μας, κάποιοι μωροφιλόδοξοι »σωτήρες» της συμφοράς. Τους καίμε στην πυρά της Ιστορίας και προχωράμε.
Όσο για τον μίτο της Αριάδνης, καθόλου μην ανησυχείτε. Δεν χωράει πλέον καμιά ισορροπίστικη, πολιτικάντικη…»αντιμετώπιση». Οι μέτριοι ηθοποιοί που είναι πολύ καλοί μόνο στα ψέματα και στα μεγάλα λόγια, αυτοί που εκ του ασφαλούς και τον εαυτό τους κοροϊδεύοντας ακόμα, παρίσταναν τους έτοιμους για επαναστάσεις και για συγκρούσεις μετωπικές, όταν τους γονατίζουν τελικά οι πραγματικότητες κι όταν ηττώνται απ΄τις αδυναμίες τους, καλό και τίμιο θα ήταν, ν΄αποχωρούν χειροκροτούμενοι από τη σκηνή, παραχωρώντας και το ρόλο που τους εμπιστεύτηκαν. Για να κερδίσουνε τουλάχιστον την αναγνώριση και την εκτίμηση της όποιας τους προσπάθειας.
Τόσο μπορούσαν. Τι να γίνει; Όσο επιμένουν όμως ν΄αυτοκοροϊδεύονται πως τάχα θα γυρίσουν το παιχνίδι κι αν τους εμπιστευτούμε λίγο ακόμα θα ρεφάρουν, σαν κάθε ξεγραμμένο χαρτοπαίχτη που απ΄το πάθος του παραμυθιάζεται, θα καταλήξουνε να χάσουνε στο τέλος, αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Είναι άδικο και δεν αξίζει. Η «επανάσταση» και ο «σοσιαλισμός» πού ευαγγελίζονται κάποιοι, δεν είναι συνταγές για την κουζίνα του μέλλοντος, δεν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά όπου όλοι ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα. Δεν είναι ευχολόγιο, ούτε κυριακάτικο κήρυγμα από άμβωνος. Αυτά είναι η κατασυκοφάντηση και ο εξευτελισμός της έννοιας «επανάσταση».