Δέκα φορολογικές ανατροπές μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Οικειοθελή αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και περιουσιολόγιο φέρνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο
Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εφαρμογή του Περιουσιολογίου, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι μεταξύ άλλων τα πρώτα μέτρα που δρομολογεί εντός του Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Ημερησία, αφήνοντας για τον επόμενο τις αποφάσεις για τα σκληρά μέτρα όπως οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα, οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών να «ξετυλιχθούν» σε δύο φάσεις τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που αφορούν στο φορολογικό πεδίο καθώς ο όγκος των αλλαγών είναι μεγάλος και ο χρόνος πολύ μικρός για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή εντός του μήνα το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων, το Περιουσιολόγιο, το αγροτικό πετρέλαιο, τις κατασχέσεις, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και με άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το «κουαρτέτο» των δανειστών θα περάσουν οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με νέες κλίμακες και συντελεστές και οι φορο-επιβαρύνσεις στα αγροτικά εισοδήματα.

Ειδικότερα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Την οικειοθελή αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο με βάση τις κατ’ έτος ισχύουσες φορολογικές κλίμακες. Οσοι φορολογούμενοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία θα απολαύσουν κατάργηση προστίμων, προσαυξήσεων και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες. Ωστόσο το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό (π.χ., σε ομόλογα, ακίνητα, προθεσμιακές καταθέσεις) θα έχει φορολογική έκπτωση.

2. Εφαρμογή Περιουσιολογίου. Η σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα επιτρέψει στην εφορία να έχει στις οθόνες της το πλήρες οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και έτσι να ελέγχει κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις συναλλαγές. Σε περίπτωση απόκρυψης περιουσίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τη δέσμευση του στοιχείου που δεν δηλώθηκε. Σε πρώτη φάση οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η εφορία προκειμένου να συνταχθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Πριν από την υποβολή της οριστικής δήλωσης περιουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.

3. Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από αυτόν τον μήνα η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ ? 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 καταργείται πλήρως η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίσης από φέτος θα μειωθεί στο 50% το κονδύλι που προορίζεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος.

4. Αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και παράταση του χρόνου παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 11.500 φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να έχει τελειώσει με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που έμειναν πίσω λόγω των εκλογών όπως οι αλλαγές στα φορο- πρόστιμα και τις ποινές και να «τρέξει» τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων (προαπαιτούμενο Οκτωβρίου), τα νέα μέτρα για τις κατασχέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά ούτε έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα για να μην ισχύσει τελικά το μέτρο. Έτσι όλα δείχνουν ότι ο ΦΠΑ 23% θα εφαρμοστεί κανονικά φέτος. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί τον Μάρτιο του 2016 μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές ΦΠΑ. Εφόσον τα έσοδα από ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε εκ των πραγμάτων το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί και να αναζητήσει η κυβέρνηση νέες πηγές εσόδων.

Ερχονται ανατροπές στους φόρους για όλους

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα έρχονται τον Νοέμβριο καθώς τότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες και τους συντελεστές, την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

Επίσης σχεδιάζεται η καθιέρωση ηλεκτρονικού χρήματος για συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, η υποχρέωση να δέχονται οι γιατροί πλαστικό χρήμα, οι ιατρικές δαπάνες να γίνονται δεκτές από την εφορία μόνο αν έχουν πληρωθεί με κάρτα ενώ όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εφόσον το 80% του τζίρου τους γίνεται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Στην Καραγεώργη Σερβίας καταστρώνουν ήδη τα σενάρια με τις φορολογικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017) με σημαντικότερη ότι το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» μέσα από συναλλαγές που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Όμως σημαντικές αυξήσεις θα υπάρξουν για εκείνους που εισπράττουν ενοίκια αλλά και στους αγρότες. Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% (από 11% σήμερα) για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και 35% (από 33%) για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Προωθείται η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τον ορισμό του κατ΄ επάγγελμα αγρότη και η εφαρμογή ειδικών συντελεστών για τους νέους αγρότες.

Επίσης προωθείται η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα καταργηθούν αρκετές εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.