Προ των πυλών η ρύθμιση για τις "μαύρες καταθέσεις"

ΤουΣπύρου Δημητρέλη

Μεγάληέκπτωση από το φόρο για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων για όσους προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή αγορές ακινήτων προβλέπει το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη λεγόμενη ρύθμιση “οικιοθελούς συμμόρφωσης”. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να τεθεί υπόψη της τρόικας προκειμένου να λάβει το πράσινο φως με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης θα είναι το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς μετά την ολοκλήρωση του ότι δεν έχει νομιμοποιηθεί με τη ρύθμιση ουσιαστικά θα κατάσχεται, εφόσον βέβαια εντοπισθεί από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωναμε πληροφορίες του capital.gr το σχέδιο για τη ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης στο οποίο έχει καταλήξει το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας προβλέπει τα εξής:

– θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κεφάλαια “κάτω από το στρώμα”, σε ελληνική τράπεζα ή στο εξωτερικό και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές του δηλώσεις, δηλαδή εν ολίγοις αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο εισοδήματος.

– το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλλει ο φορολογούμενος για να νομιμοποιήσει τα “μαύρα” κεφάλαιά του θα εξαρτάται από το έτος που αυτά αποκτήθηκαν καθώς ο φόρος θα προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε εκείνη την περίοδο. Στην πράξη θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέξουν το έτος που επιθυμούν. Να σημειωθεί ότι σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε συντελεστή φορολόγησης 21% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων έχει ήδη απορριφθεί από την τρόικα.

– θα δοθούν μεγάλες εκπτώσεις, υπό προϋποθέσεις, από το φόρο που θα προκύψει. Οι προϋποθέσεις αυτές θα έχουν να κάνουν με τον τρόπο αξιοποίησης του ποσού που θα νομιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που νομιμοποιεί ποσό μετρητών το οποίο δηλώνει ότι το διατηρεί στο σπίτι του ή σε θυρίδα, θα έχει σημαντική έκπτωση από το φόρο εφόσον το καταθέσει σε ελληνική τράπεζα. Αντίστοιχα, σημαντική έκπτωση θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα νομιμοποιήσουν καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα τις μεταφέρουν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και οι φορολογούμενοι που με τα κεφάλαια

που νομιμοποίησαν θα προχωρήσουν εντός συγκεκριμένο χρονικού ορίου στην αγορά κάποιου ακινήτου ή στην πραγματοποίηση κάποιας επένδυσης.

– τα ποσοστά των εκπτώσεων θα είναι σημαντικά, καθώς θα ανέρχονται ακόμη και στο 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά τη χρονιά που αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Μετην ολοκλήρωση της διαδικασίας της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου του περιουσιολογίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία που δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι οι καταθέσεις, οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα ακίνητα στο εξωτερικό κα

Τοπεριουσιολόγιο θα αποτελέσει τη βάση για τον έλεγχο πόθεν έσχες στο μέλλον καθώς οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας του φορολογούμενου θα πρέπει να δικαιολογείται από αποταμίευση ή από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος.