Κατρούγκαλος: Κλείδωσε η συμφωνία για το ασφαλιστικό με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Στο μεταξύ, ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Εργασίας, σε ότι αφορά τις συντάξεις των βουλευτών που είχαν βγει σε σύνταξη πριν από το 2012, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό έκλεισε. Αυτό είπε βγαίνοντας από το Χίλτον ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας πως απομένει μόνον ένα κενό της τάξης των 70 εκατομμυρίων, που θα ρυθμιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια.

Κατά τον κ.Κατρούγκλαλο οι δανειστές έκαναν δεκτή την αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, σημείο που αποτελούσε «αγκάθι» για τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε για τα τρία πρώτα χρόνια άυξηση κατα 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία. Εκτός νομοσχεδίου μένουν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Στο μεταξύ, ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Εργασίας, σε ότι αφορά τις συντάξεις των βουλευτών που είχαν βγει σε σύνταξη πριν από το 2012, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι και οι βουλευτές αυτοί θα παίρνουν πλέον σύνταξη από το νέο φορέα ασφάλισης.

«Ο πρωθυπουργός επίσης με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές.

Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμιαία όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να προστατεύσουμε προνόμια, αλλά όλοι απολύτως όλοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο των παλιών συνταξιούχων της Βουλής μέχρι το τελευταίο μπλοκάκι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν μια αντιμετώπιση που βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δανειστών σε όλα τα θέματα, με εξαίρεση όμως το μέτωπο των επικουρικών, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Έχουμε συμφωνία με τους εταίρους δανειστές σχεδόν σε όλα τα θέματα με την εξαίρεση του μετώπου των επικουρικών. Η δική μας πρόταση καλύπτει απολύτως το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την λελογισμένη αύξηση των εισφορών την οποία έχουν δεχθεί όπως γνωρίζεται και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέρα από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στο νόμο και θεωρούμε πως το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή θα ψηφιστεί προωθώντας μια γενναία μεταρρύθμιση και κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

huffingtonpost.gr