Προσεχώς…περάστε από την εφορία για να δώσετε εξηγήσεις

«Βροχή» κλήσεων σε δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους ετοιμάζεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών.μετά τον εντοπισμό αποκλίσεων – μέσω του νέου λογισμικού συστήματος  εξπρές διασταυρώσεων- μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των τραπεζικών λογαριασμών τους

Τα ειδοποιητήρια αναμένεται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων ως μέσο πίεσης για να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την εφορία να προσκομίσουν στοιχεία και παραστατικά που να δικαιολογούν την απόκλιση, σε διαφορετική περίπτωση θα τους βεβαιωθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Οι διαφορές μεταξύ των δηλωθέντος εισοδήματος και των τραπεζικών καταθέσεων προέκυψαν μετά την πρώτη διασταύρωση που πραγματοποιήθηκε με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που μέσα σε λίγες ώρες εντόπισε αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων την περίοδο από το 2000 έως το 2012.

Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους, σύμφωνα με το Έθνος, που έχουν στην κατοχή τους κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών καταβάλλοντας:

– 50% φόρο επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο.

– 55% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

– 60% φόρο εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή.

Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις.