Πλαφόν 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά

Τo σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη διεύρυνση της χρήσης χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, αλλά και για τις συναλλαγές μέσω e-banking, αποκαλύπτει σήμερα η Realnews. Πρόκειται για το τελικό κείμενο που έχει προκύψει μετά την πολύμηνηδιαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους δανειστές. Αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή και να μπορούν οι φορολογούμενοι να «χτίζουν» αφορολόγητο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2017, αποκλειστικά και μόνο κάνοντας χρήση πλαστικού χρήματος. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση που συζητείται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών από το καλοκαίρι του 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση,με στόχο να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και η διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Το τελικό κείμενο έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση που είχαν λάβει οι δανειστές από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο. Στις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνονται οι κλίμακες για τα ποσοστά δαπάνης με πλαστικό χρήμα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, το ύψος των δαπανών που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές με μετρητά, το πρόστιμο που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι διαθέτουν ή όχι μηχανήματα αποδοχής καρτών, οι επιπλέον φόροι που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες δαπάνες, ενώ αναφέρεται και ο συνολικός προϋπολογισμός των δώρων που θα κληρώνονται για όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου.

Παρακάτω παρουσιάζεται κατ’αποκλειστικότητα όλο το νομοσχέδιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος:

Οποιαδήποτε δαπάνη άνω των 500 ευρώ θα πραγματοποιείται, από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά, αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιθούν το 10% των αγορών τους με πλαστικό χρήμα για να διατηρούν ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιούν το 15% των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα, ενώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να φτάνει το 20%.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδεικτικών συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται επιπλέον φόρος με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ με κάρτες ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο για να «χτίσει» αφορολόγητο όριο. Εάν κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους μόνο 1.000 ευρώ, τότε για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ που υπολείπονται θα καταβάλλει επιπλέον φόρους ύψους 440 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι συντελεστές θα ισχύουν και για όσους πολίτες εξαιρεθούν από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος, οι οποίοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ανάλογα ποσά με τις χάρτινες αποδείξεις.

Εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Οι δαπάνες που πραγματοποιεί ένας πολίτης για τη λήψη νομικών υπηρεσιών θα λογίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εφόσον ξεπερνούν αθροιστικά τα 500 ευρώ ετησίως και έχουν καταβληθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου.

Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι καταναλωτές και οι Ενώσεις Καταναλωτών έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας επιχειρήσεις που δεν αναγράφουν εμφανώς ότι δεν δέχονται κάρτες.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Θα κληρώνουν δώρα αξίας 12 εκατ. €

ΛΟΤΑΡΙΑ αναμένεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, όσοι διενεργούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τυχεροί θα επιβραβεύονται τόσο με χρηματικά ποσά όσο και με δώρα, όπως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο. Η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων θα ξεκαθαριστούν με αποφάσεις που θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών.

Πηγή: real.gr