Ενεργοποίηση του Κοινού Προτύπου Συμπεριφοράς (CRS) από την 1η Ιανουαρίου 2017

Με κατάσχεση κινδυνεύουν οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές τους δηλώσεις στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι θα καταστούν εφικτοί μέσω του Common Reporting Standard (CRS) ή Κοινού Πρότυπου Αναφοράς, το οποίο ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου. Μέσω αυτού, οι φορολογικές αρχές κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρότυπο, θα ενημερώνεται με τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι πολίτες της σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές δεκάδες χώρες: Από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Μονακό, τον Παναμά, το Χονγκ Κονγκ και τον Λίβανο.
Η εφαρμογή του CRS θα γίνει σε δύο στάδια, με πρώτο μεγάλο βήμα την 1η Ιανουαρίου 2017 (με συμμετοχή 54 χωρών, μεταξύ αυτών και η χώρα μας) και δεύτερο μεγάλο βήμα την 1η Ιανουαρίου 2018 (με τη συμμετοχή 47 επιπλέον χωρών). Με λίγα λόγια, μετέχουν όλες οι χώρες όπου κάποιος λογικός άνθρωπος θα διατηρούσε τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Φόρος έως 90%!
Όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, ασφαλώς δεν έχουν να ανησυχούν. Ωστόσο, χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό!
Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα ήταν κάθετα αντίθετη στην πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή «φόρου-ποινής» 40%-50% για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, επιμένοντας σε φόρο 90%. Τα χρήματα αυτά, τονίζουν, είναι καταγεγραμμένα και δεν πρόκειται –αργά ή γρήγορα– να ξεφύγουν από τη δαγκάνα των φορολογικών αρχών.
Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο
Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε ζάπλουτους επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες εταιρείες στην Ελλάδα (υπάρχουν υπόνοιες για δάνεια που ενώ λαμβάνονταν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, διοχετεύονταν σε καταθέσεις στο εξωτερικό), αλλά για και άπληστους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους, συμβολαιογράφους κ.ά.) που τις μέρες της αμέριμνης ευφορίας θησαύριζαν δίχως να δηλώνουν τίποτα και δεν συνεισέφεραν άμεσα ούτε με ένα ευρώ για τη λειτουργία του κράτους.
Φυσικά, στη «φάκα» θα βρεθούν και πολλοί ακόμα: δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν μεγάλο κομπόδεμα με «φακελάκια», κρατικοί λειτουργοί (πολιτικοί, δικαστές, παράγοντες Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) που χρηματίζονταν. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, τα οποία οι δικαιούχοι απέφυγαν –ενώ όφειλαν– να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές.
Στις «γκρίζες», «μαύρες» και «κατάμαυρες» αυτές καταθέσεις, όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, οι δανειστές όχι μόνο δεν θα χαριστούν, αλλά θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα «μετατρέποντάς» τα, μέσω φόρου της τάξης του 90%, σε κρατικά έσοδα, από τα οποία θα αποπληρωθεί μέρος των μεγάλων δανείων που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τα μνημόνια για τη διάσωση της Ελλάδας. Ακριβώς γι’ αυτό απέρριψαν συνοπτικά τις ελληνικές προτάσεις για φόρο 50% για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.
Άλλωστε το ζήτημα εντάσσεται σε μια παγκόσμια, καλά οργανωμένη, προσπάθεια για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μετακίνησης των κεφαλαίων από φορολογικό παράδεισο σε φορολογικό παράδεισο, προκαλώντας μια «κούρσα προς τα κάτω».

 
Πηγή:moneyonline.gr