Η εφορία ανοίγει τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών – Πότε δεσμεύονται καταθέσεις

Τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης εσόδων έχουν ζητήσει από τις τράπεζες στοιχεία ταυτότητας – τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις – των ενοικιαστών θυρίδων για να προχωρήσουν στη συνέχεια – όπου αυτό κριθεί απαραίτητο – σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός αυτών για χρέη στο Δημόσιο.

Ποιοι να φοβούνται

Οι ίδιες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους λίστα με αναλυτικά στοιχεία για όλους τους οφειλέτες που χρωστούν – ο καθένας εξ αυτών – στην Εφορία ή στα Ταμεία φόρους και εισφορές πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν βάλει μπροστά σχέδιο κατασχέσεων, πλειστηριασμών και δεσμεύσεων λογαριασμών με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι στην Ελλάδα 5.500 οφειλέτες χρωστούν συνολικά πάνω από 70 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 από το κυνήγι των εν λόγω οφειλετών εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 635 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής γνωρίζει ότι ο στόχος των εσόδων περνάει πρωτίστως από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικά από εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή φρόντισαν να «φεσώσουν» το ελληνικό κράτος.

Επαφές με πρεσβείες!

Για τον λόγο αυτόν έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να αναζητήσουν με κάθε τρόπο (πρεσβείες, προξενεία, Internet και άλλες πηγές) σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες των ελλήνων μεγαλοοφειλετών.

Το κυνήγι έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, με την τεχνολογία και τα νέα συστήματα διασταυρώσεων να έχουν βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ λαμβάνει καθημερινά πρόσθετα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει μέρος έστω των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για παράδειγμα καταγράφει τους προμηθευτές μεγάλων σουπερμάρκετ και στη συνέχεια προχωρεί σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Δηλαδή στην περίπτωση ενός παραγωγού που προμηθεύει ένα μεγάλο σουπερμάρκετ, από τη στιγμή που χρωστάει μεγάλα ποσά στην Εφορία είτε από ΦΠΑ είτε από Φόρο Εισοδήματος, αντί να πληρωθεί ο ίδιος πληρώνεται το κράτος, καθώς γίνεται κατάσχεση στην αμοιβή του πριν ακόμη αυτή καταλήξει στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το ίδιο γίνεται και σε διάφορες εταιρείες που προσφέρουν τα λεγόμενα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», τα οποία προτιμούν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο προκειμένου να χάνονται τα ίχνη του χρήματος που διακινούν και να μένουν αφορολόγητες οι συναλλαγές τους.

Πλέον θα ελέγχονται όλες οι συναλλαγές και όταν διαπιστώνεται ηλεκτρονικά ότι υπάρχουν ποσά που πρόκειται να εισπραχθούν από τον οφειλέτη θα κατάσχονται προτού φθάσουν σε αυτόν ή σε άλλο πρόσωπο.

Παράλληλα, σε συνεργασία με κράτη στα οποία υπάρχει διοικητική συνδρομή, εντοπίζουν Ελληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ έχουν χρεοκοπήσει τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και χρωστούν στην Εφορία εκατομμύρια ευρώ.

Κυνηγούν και τους… «μικρούς»

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το «κυνήγι» όμως δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους οφειλέτες αλλά και στους μικρούς, που χρωστούν ακόμη και λίγα ευρώ.

Τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, με τα συνολικά χρέη 4.052.270 φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) να ξεπερνούν πλέον τα 93,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι εισπράξιμα είναι το πολύ 15 δισ. ευρώ.

Το ακατάσχετο στους λογαριασμούς

Μόνο μέσω των ακατάσχετων λογαριασμών που πρέπει να δηλωθούν στην Εφορία και στην τράπεζα και για περιορισμένα ποσά όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση χρημάτων.

Για οφειλές προς Δημόσιο – ασφαλιστικά ταμεία, μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές εξαιρούνται της κατάσχεσης για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ.

Για ποσά καταθέσεων από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.

Π.χ., αν έχετε μισθό 1.400 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό των 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ.

Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ που αντιστοιχούν στο μισό των 500 ευρώ.

Για παράδειγμα, σε μισθό 1.800 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει τα 300 ευρώ που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ, δηλαδή συνολικά 550 ευρώ.

Στην περίπτωση λογαριασμών καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).

Για οφειλές προς ιδιώτες και τράπεζες (κάρτες, δάνεια κ.λπ.), εξαιρούνται της κατάσχεσης μισθοί, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ποσού.

Είναι σημαντικό ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το επίδομα ανεργίας να είναι δηλωμένος και στην τράπεζα ως μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός.

Πηγή : moneyonline.gr