Σήμερα ψηφίζονται στην Βουλή μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ

Με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών οι οποίες αναμένονται μετά τις 18:00 το απόγευμα και την ονομαστική ψηφοφορία πέφτει σήμερα η αυλαία της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το πολυνομοσχέδιο που φέρνει μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ μετά το 2019.

Το σχέδιο νόμου “Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις” των 941 σελίδων αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία τόσο για τα μέτρα όσο και για τα αντίμετρα.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις “εκτός γραμμής” μέχρι στιγμής η μοναδική που “ζωήρεψε” το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι βουλευτές, είναι αυτή του Νίκου Φίλη χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Φίλης έριξε δυνατές βολές προς όσους θέλουν να αλλάξουν την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και να το κάνουν κόμμα μεταρρυθμίσεων. Άσκησε κριτική σε κυβερνητικές επιλογές όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Ζήτησε να μοιραστεί από φέτος το πλεόνασμα του 2016 αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αρκετό αυτό που δόθηκε τον Δεκέμβρη. Είπε ότι η ψήφιση αυτών μέτρων συνεπάγεται παράταση των μνημονίων. Όμως στο τέλος κατέληξε λέγοντας ότι η ψήφος στα νέα σκληρά μέτρα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το ενδιαφέρον πλέον,  πέραν του των τοποθετήσεων των Πολιτικών Αρχηγών, εστιάζεται σε τυχόν διαρροές, “από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα” όπως σημείωναν βουλευτές χθες αργά το βράδυ, καθώς οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν ιδιαίτερα για την ψήφιση των αντιμέτρων. Πάντως ουδείς από την πλειοψηφία φαίνεται να ανησυχεί για το “153” της κυβέρνησης, παρά τις χαμηλών τόνων τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών στο βήμα της Βουλής.

Τα αντίμετρα ύψους 7,6 δισ. –κατά την κυβέρνηση-  κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση με τους βουλευτές και υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκφράζουν βεβαιότητα για την εφαρμογή τους, και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι αυτό είναι επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης και “φερετζές” των σκληρών μέτρων που θα εφαρμοστούν άνευ προϋποθέσεων.

Στην φαρέτρα της αντιπολίτευσης η οποία έθεσε σε ψηφοφορία ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, προστέθηκε και η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής η οποία επίσης επισήμανε προβλήματα συνταγματικότητας των διατάξεων.

Σήμερα πάντως, εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση, το θερμόμετρο αναμένεται υψηλό και στο περιστύλιο της Ολομέλειας καθώς θα επιτραπεί η είσοδος σε αυτήν των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είχαν αποβληθεί εξαιτίας της χειροδικίας Κασιδιάρη στο Νίκο Δένδια.

Πηγή : capital.gr