Εξωδικαστικός: Στις 3 Αυγούστου έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών. Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΕΓΔΙΧ Φώτη Κουρμούση. Τα μηνύματα που έστειλαν οι τραπεζίτες.

Την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να ξεκινήσουν από τις 3 Αυγούστου να διαχειρίζονται υποθέσεις διευθέτησης δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, δήλωσαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του ΕΒΕΑ, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Σ’ αυτό συμφώνησε και το σύνολο των κοινωνικών φορέων αλλά και η επιμελητηριακή κοινότητα, διά του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, σημείωσε ο ο ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης, σημειώνοντας ότι, για την επιτυχία του, θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων. Του δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, σε 100 δισ. προς το δημόσιο και ύψος αγνώστου ποσού μεταξύ ιδιωτών.

Ο κ. Κουρμούσης δήλωσε ότι στις 3 Αυγούστου θα είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, τονίζοντας ότι την επόμενη ημέρα από τη διευθέτηση του χρέους της, μια επιχείρηση θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, ώστε να μπορεί να υπαχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και να λάβει τραπεζικό δανεισμό. Ο ίδιος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις επιχειρηματιών, σχετικά με τις πτυχές του νόμου.

Όποιος προσέλθει στον εξωδικαστικό, θα πρέπει να είναι έτοιμος να πει την αλήθεια, να αποκαλύψει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και να είναι συνεργάσιμος, σημείωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Μύθο χαρακτήρισε τη φιλολογία ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τη Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης. «Εχουμε δεσμευθεί όλες οι τράπεζες να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια κατά 40% σε τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ήρθε η ώρα να το λύσουμε, διότι οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα θα είναι σημαντικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι συνεπής οφειλέτες και ποιοι είναι αυτοί που κοροϊδεύουν την κοινωνία, διότι δεν έχουμε πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, διότι δεν έχουμε πρόσβαση στις καταθέσεις που έχουν σε άλλες τράπεζες».

Μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόβλεψη του νόμου, ο οφειλέτης που προσφεύγει στον εξωδικαστικό να αποκαλύψει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων. Έτσι θα μάθουμε ποιες είναι οι βιώσιμες και ποιες οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Θα είναι υπέρ της αγοράς να κλείσουν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβιώνουν παρασιτικά σε βάρος των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε ως θετική παρέμβαση την προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων κατά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Αναφερόμενος στο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νόμου, σημείωσε ότι «ο χρόνος που μας δόθηκε για τη δημιουργία της πλατφόρμας είναι πολύ λίγος. Χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά στην πορεία θα τα επιλύσουμε με βελτιώσεις. Μέχρι το τέλος του έτους, από πλευράς επιχειρησιακής ικανότητας θα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Καλαντώνης.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι τραπεζίτες

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank ΑΛΦΑ -4,15% Περικλής Κιτριλάκης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος και υπάρχει τέτοια κινητικότητα από πλευράς των τραπεζών να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Πρόκειται όμως για ένα μείζον πρόβλημα, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της τράπεζας, επεσήμανε ότι «έχουμε μπει στη διαδικασία κατηγοριοποίησης των οφειλών, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε πιο γρήγορα στις μικρές επιχειρήσεις, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος».

Ευκαιρία για τη συνολική αντιμετώπιση των δανείων χαρακτήρισε το νόμο ο senior manager της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτης Κουμεντάκος, σημειώνοντας ότι προετοιμαζόμαστε σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή του νόμου.

Ο Κωνσταντίνος Μπράτος, βοηθός γενικός διευθυντής Ενεργητικής Διαχείρισης Ληξιπρόθεσμου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας εστίασε στην ορθή εφαρμογή του νόμου από πλευράς των οφειλετών, τονίζοντας ότι ο νόμος θα είναι αποτελεσματικός, «αρκεί αυτό που έχουμε μπροστά μας να είναι το πραγματικό, όπως ορίζει ο νόμος».

Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους. Πάσχουμε από την εφαρμογή τους, σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Ως ΣΕΒ, συνέχισε, καταθέσαμε προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές και κάποιες όχι. Τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστεί ο μηχανισμός.

Βελτιώσεις ζήτησε ο Κ. Μίχαλος

Nα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις και οι ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032 . Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «για τον λόγο αυτό, έχουμε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να αναλάβουν τα Επιμελητήρια τον ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.

Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καββαθάς: Μπορεί να βοηθήσει ο εξωδικαστικός

«Εχουμε έναν όχι καλό νόμο. Αλλά σαφώς έχουμε ένα νόμο που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις, να αποτρέψει χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Αυτό που έχει καθοριστικό ρόλο είναι το τι θέλουν οι τράπεζες, οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν ποια είναι η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας που, κατά 98%, αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «οι οι τράπεζες τώρα θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία που επέδειξε η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία την περίοδο που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Η ΕΣΕΕ επιθυμεί να πετύχει ο θεσμός, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ανέφερε ο αντιπρόεδρος των εμπόρων Κώστας Μουζακίτης, ενώ από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Χαρά Ζέρβα σημείωσε ότι η συναινετική επίλυση διαφορών μόνο όφελος μπορεί να φέρει στην οικονομία.

Πηγή : euro2day.gr