Ποιοι αυτοπασχολούμενοι θα πληρώσουν διπλές εισφορές

Συνέπειες για χιλιάδες αυτοπασχολούμενους έχει η αδυναμία του ΕΦΚΑ να προσδιορίσει με ακρίβεια και να εισπράξει έγκαιρα τις φετινές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων για επικουρική σύνταξη και για εφάπαξ.

Στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου που αναμένεται να αναρτήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα, θα υπάρχουν μόνο οι εισφορές Οκτωβρίου για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Την επόμενη χρονιά περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν διπλές εισφορές (για ασθένεια και εφάπαξ), δηλαδή ταυτόχρονα για το 2017 και το 2018.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η καταβολή των διπλών εισφορών θα γίνει σε 11 ή 12 δόσεις. Μάλιστα στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου που αναμένεται να αναρτήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα, θα υπάρχουν μόνο οι εισφορές Οκτωβρίου για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ και κατόπιν αποδίδονται στο ΕΤΕΑΕΠ.

Έτσι, γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν πλήρωσαν εντός του 2017 εισφορές επικούρησης 7% και εφάπαξ 4%, θα καταβάλουν διπλές εισφορές εντός του 2018.

Στόχος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ

Στην ΗΔΙΚΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ο συμψηφισμός των εισφορών που πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 με αυτές που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις των μη μισθωτών σύμφωνα με το εισόδημα του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση καθυστερεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει όλο το βάρος σε αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ειδικά για τους μη μισθωτούς που ασφαλίζονται και στο ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της διπλής καθυστέρησης, και στην εκκαθάριση και στη συνείσπραξη, οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα υπολογιστούν εξαρχής με βάση το εισόδημα του 2016.

Πηγή : in