Εφάπαξ το αναδρομικό «χαράτσι» στους επαγγελματίες

Όλες μαζί και όχι σε δόσεις αναμένεται να ζητηθούν από τα Ταμεία oι αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές από όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το πακέτο των αναδρομικών εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί μαζί τις μηνιαίες τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου.

Έτσι, οι εν λόγω αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν έως δεκαπέντε μέρες για να καταβάλουν τις διπλές εισφορές τις οποίες θα τους έχει καταλογίσει ο ΕΦΚΑ, δηλαδή τόσο τις τρέχουσες όσο και όλες μαζί τις αναδρομικές.

Πώς θα εισπραχθεί η θετική διαφορά

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θετική διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλε ένας επαγγελματίας με βάση το υψηλότερο εισόδημα του 2015 στο 10μηνο του 2017 και των εισφορών τις οποίες έπρεπε να καταβάλει με βάση το σχετικά χαμηλότερο καθαρό εισόδημα του 2015 θα πρέπει πολύ πιθανόν να καταβληθεί ολόκληρη και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποκλειστεί πλήρως το τελευταίο ενδεχόμενο.

Παράδειγμα

Έστω ένας αυτοαπασχολούμενος ο οποίος δήλωσε στην Εφορία καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ το 2015.

Με βάση αυτό το εισόδημα, κατέβαλλε κάθε μήνα 234 ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 (εισφορές 26,9% x 1/12 x 10.000 ευρώ + 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ).

Ωστόσο, για το 2016, ο ίδιος επαγγελματίας δήλωσε στην Eφορία καθαρό εισόδημα 11.000 ευρώ.

Συνεπώς, οι μηνιαίες εισφορές τις οποίες έπρεπε να πληρώσει στο 10μηνο του 2017 ο εν λόγω επαγγελματίας ανέρχονται κάθε μήνα σε 256 ευρώ (εισφορές 26,9% x 1/12 x 11.000 ευρώ + 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ).

Συνεπώς, η διαφορά μεταξύ καταβληθέντων και καταβλητέων εισφορών ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 22 ευρώ (256 ευρώ – 234 ευρώ).

Σε 10μηνη βάση, η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 220 ευρώ (22 ευρώ x 10 μήνες). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζεται από το υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, η 10μηνη διαφορά αυτή των 220 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί «μια και έξω» μαζί με την πρώτη καταβολή εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016. Άρα, ο επαγγελματίας του παραδείγματος θα πρέπει έως τις 30 Νοεμβρίου να καταβάλει μηνιαίες εισφορές 256 ευρώ συν 220 ευρώ αναδρομικές εισφορές. Συνολικά, δηλαδή, 476 ευρώ.

Αν, όμως, υιοθετηθεί το σενάριο της καταβολής των αναδρομικών εισφορών σε ισόποσες, π.χ., 10 δόσεις, τότε ο εν λόγω επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 278 ευρώ (256 ευρώ οι τρέχουσες εισφορές + 22 ευρώ η μηνιαία δόση των αναδρομικών εισφορών).

Πώς θα επιστραφεί η αρνητική διαφορά

Το αντίθετο θα γίνει με όσους επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα, τα Ταμεία θα τους επιστρέψουν εφάπαξ αναδρομικά την αρνητική διαφορά μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών στο 10μηνο του 2017 (με βάση το σχετικά υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων εισφορών (με βάση το χαμηλότερο εισόδημα του 2016).

Μάλιστα, το πακέτο αυτό των επιστροφών (οι οποίες αναμένεται να είναι υψηλότερες ως ποσό από τις επιβαρύνσεις) εξετάζεται να συμπεριληφθεί πολιτικά στην όλη κίνηση υποστήριξης χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση τα ερχόμενα Χριστούγεννα («κοινωνικό» μέρισμα στους δικαιούχους του ΚΕΑ, επιστροφές εισφορών ασθενείας στους συνταξιούχους, 2η εμβόλιμη απονομή νέων κύριων συντάξεων κ.λπ.).

Η επιστροφή αυτή θα γίνει, βάσει της σχετικής πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, μόνο σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ακόμα και αν αυτές έχουν ρυθμιστεί να εξοφληθούν σε δόσεις.

Με άλλα λόγια, σε αυτή την περίπτωση οι επιστροφές θα συμψηφιστούν με τις οφειλές των επαγγελματιών.

Αν οι επιστροφές είναι μεγαλύτερες από τις οφειλές, τότε η διαφορά τους θα δοθεί στους δικαιούχους αυτοαπασχολουμένους.

Αν είναι αρνητική, τότε θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό της επιστροφής από το χρέος και το υπόλοιπο χρέος θα παραμείνει, φυσικά, στον επαγγελματία. Ερώτημα παραμένει πώς θα αναπροσαρμοστούν οι δόσεις για την εξόφληση των χρεών (για όσους επαγγελματίες βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία τηρούν), δεδομένου ότι αυτά θα μειωθούν λόγω της μείωσής τους μέσω του συμψηφισμού χρεών-επιστροφών.

Ο λόγος της αναστάτωσης

Η αναστάτωση αυτή προκαλείται λόγω του εξής γεγονότος: Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών από 1/1/2017 με βάση το εισόδημα το οποίο δήλωσαν το προηγούμενο έτους.

Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2017, οι μόνες διαθέσιμες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος με βάση τις οποίες μπορούσαν να υπολογιστούν οι εισφορές ήταν εκείνες που αφορούσαν το 2015.

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2016 ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Ο φορέας ο οποίος υπολογίζει τις εισφορές με βάση το εισόδημα (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) παρέλαβε τις δηλώσεις για το 2016 μόλις στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Έτσι, θα έχει υπολογίσει τις νέες εισφορές το αργότερο έως τα τέλη του μήνα που μόλις μπήκε. Γι’ αυτό οι επαγγελματίες πλήρωναν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με βάση το εισόδημα του 2015 και θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 από τα τέλη του τρέχοντος μήνα και έπειτα.

Πηγή : capital