Τι έρχεται για αντικειμενικές και γονικές παροχές

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αλλάξει τίποτε στους συντελεστές και τις κλίμακες της φορολογίας Κεφαλαίου αφήνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος; Οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες θα είναι περιορισμένης κλίμακας με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η άποψη που υπερισχύει προς το παρόν στο ζήτημα των αλλαγών στη φορολογία Κεφαλαίου λόγω των αντικειμενικών αξιών, είναι ότι επειδή από τη συγκεκριμένη φορολογία τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ περιορισμένα (οι μεταβιβάσεις που γίνονται είναι ελάχιστες), δεν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές, τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες.

Η φορολογία Κεφαλαίου περιλαμβάνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες) και τις κληρονομικές, γονικές παροχές και δωρεές.

Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές από πατέρα ή παππού σε τέκνο και εγγόνι ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και τα επόμενα 150.000 ευρώ αξίας φορολογούνται με συντελεστή 1%. Δηλαδή για αξία κληρονομούμενης ή μεταβιβαζόμενης με γονική παροχή ή δωρεά περιουσία 300.000 ευρώ, προκύπτει φόρος 1.500 ευρώ.

Στις μεταβιβάσεις επιβάλλεται συντελεστής φόρου 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται, αλλά για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για τον έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης. Τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 25.000 για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.

Με βάση τα παραπάνω, όσοι φορολογούμενοι προσανατολίζονται στην αγορά ακινήτου ή τη γονική παροχή και δωρεά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από τις έως τώρα πληροφορίες, αλλά και εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν συναλλαγή ακινήτων για ακίνητο περιοχής με πολύ υψηλή τιμή ζώνης (π.χ. 4.000 ευρώ και άνω), είναι πιθανό να βγουν κερδισμένοι αν περιμένουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν αλλάξουν τελικά οι κλίμακες και οι συντελεστές της φορολογίας Κεφαλαίου.

Αντίθετα οι φορολογούμενοι που θέλουν να κάνουν συναλλαγή ακινήτων σε περιοχές με πολύ χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. 700 ευρώ και κάτω), είναι πιθανό να τους συμφέρει τώρα η γονική παροχή ή η μεταβίβαση, καθώς η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν μετά την οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και τις τελικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για τη φορολογία Κεφαλαίου.

Πηγή : capital