ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια αύξησης φόρων η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του φορολογικού βάρους στην οικονομία αναδεικνύεται η Ελλάδα το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Για την αύξηση αυτή έχει παίξει σημαντικό ρόλο η μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τα κρατικά έσοδα (Revenue statistics):

– Στην Ελλάδα το ποσοστό των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,6% το 2016 από 36,4% που ήταν το 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

– Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 34,3%, δηλαδή τέσσερις μονάδες λιγότερες

– Αυτό που κάνει τη διαφορά στην υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση των ακινήτων και οι φόροι κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές το 2016 ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στην Ελλάδα 29% του ΑΕΠ έναντι 26% στον ΟΟΣΑ, στους φόρους περιουσίας (π.χ. ακινήτων) ήταν 8% έναντι 6% στον ΟΟΣΑ και στους φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες ήταν 19% στην Ελλάδα έναντι 12% στον ΟΟΣΑ.

– Λιγότερα έσοδα ως προς το μέσο όρο του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (15% έναντι 29% στον ΟΟΣΑ) που αναδεικνύει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

– Λιγότερα έσοδα έχει η Ελλάδα σε σχέση με τον ΟΟΣΑ και από τη φορολογία των επιχειρήσεων (6% έναντι 9% στον ΟΟΣΑ).

Μάλιστα, η αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016 δεν περιλαμβάνει τη φοροκαταιγίδα που ξέσπασε στην οικονομία το 2017 με αυξήσεις σε σχεδόν όλους τους έμμεσους φόρους (καυσίμων, κλπ). Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία της αύξησης των εσόδων ανά πεδίο φορολογίας. Μεγάλη είναι αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (7,3% ΑΕΠ από 7,1% ΑΕΠ), καθώς μέσα στο 2016 εφαρμόστηκε το πρώτο πακέτο αλλαγών στο ΦΠΑ, με τις μαζικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών, από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα ανέβηκε στο 24%. Επίσης υπάρχει αύξηση του φόρου ακινήτων, ο οποίος το 2014 ήταν στο 1,9% του ΑΕΠ και το 2015 έφτασε στο 2%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Πηγή : capital