- 29/11/2017
- Φορολογικά
Θέμα χρόνου είναι πλέον να περάσει από την κρίση του νομοθέτη, το νομοσχέδιο που αφορά στον εξορθολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Θέμα χρόνου είναι πλέον να περάσει από την κρίση του νομοθέτη, το νομοσχέδιο που αφορά στον εξορθολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, είχε προαναγγείλει προ μερικών ημερών στο 4ο Αthens Law Forum on Taxation, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης της φορολογικής διοίκησης.
Σημαντικό είναι ωστόσο το γεγονός, πως εάν ένας φορολογούμενος προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να ισχύει η αναδρομικότητα στην επιβολή των προστίμων, μπορεί να δικαιωθεί, κάτι που επισημαίνει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος και συνεταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι μετά τις αποφάσεις του Επικρατείας, η φορολογική αρχή δεσμεύεται ως προς τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων που αφορούν στη χρήση του 2011.
«Θα πρέπει να ισχύει αναδρομικά η πιο επιεικής ποινή»
Σχετικά με το θέμα, ο Γιώργος Μυλωνογιάννης ανατρέχει στις υπάρχουσες αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογικές κυρώσεις, είναι ανάλογες με τις ποινικές. «Επομένως, όταν έρχεται ένας νέος νόμος και εισάγει μία επιεικέστερη ποινή, θα πρέπει αυτή να ισχύει αναδρομικά. Για την ίδια δηλαδή πράξη δηλαδή, να εφαρμόζεται ο νόμος και για υποθέσεις που αφορούν στο παρελθόν».
«Για παράδειγμα, παλαιότερα όταν ένας επαγγελματίες δεν εξέδιδε απόδειξη, εφαρμοζόταν ένα αυτοτελές πρόστιμο στο ισόποσο της απόδειξης. Εάν δηλαδή δεν έκοβε απόδειξη για ποσό 100 ευρώ, επιβαλλόταν πρόστιμο 100 ευρώ για τη μη έκδοση της απόδειξης και επιπλέον το κράτος εκτιμούσε ότι ο παραβάτης φοροδιέφευγε. Από τη στιγμή που ο φόρος είναι π.χ. 40 ευρώ, θα κατέβαλε και αυτά τα χρήματα, και εάν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, 1% το μήνα έως 120%, το ποσό ανερχόταν στα 88 ευρώ. Έτσι, για μία απόδειξη των 100 ευρώ, θα πλήρωνε κάποιος συνολικά, πρόστιμο 188 ευρώ. Στη συνέχεια, το 2015, υλοποιήθηκε μία προσπάθεια εξορθολογισμού, με την οποία διακόπτονταν τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που πλέον περιορίστηκαν αποκλειστικά στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής».
«Ο ίδιος νόμος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι επιεικέστερες ρυθμίσεις που επέβαλε, ισχύουν για το μέλλον. Σε ό,τι αφορά στο παρελθόν, εισήγαγε τις μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες μείωναν τα παλαιότερα πρόστιμα, χωρίς να τα εξορθολογήσουν όπως συνέβαινε με όσα επιβάλλονταν μεταγενέστερα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή του νόμου επομένως, έρχεται σε αντίθεση με το ΣτΕ, το οποίο αναφέρει στις αποφάσεις του, ότι εφόσον υπάρχει μεταβολή των προστίμων προς το επιεικέστερο, η νομοθεσία θα πρέπει να λειτουργεί και αναδρομικά ως προς τα πρόστιμα. Ακόμα όμως και εάν δεν υιοθετηθεί νομικά από την ΑΑΔΕ, κάτι που ακούγεται ότι θα συμβεί, εάν κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα δικαιωθεί».
Περάκης: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο
Όπως σχολιάζει σχετικά ο δικηγόρος, Παναγιώτης Περάκης, οι μειώσεις που προτείνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα υλοποιηθούν για δύο συγκεκριμένους λόγους.
Αφενός, η εισπραξιμότητα των προστίμων είναι ιδιαίτερα χαμηλή για τα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και επομένως δύσκολα εισπράττονται. Επομένως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εισπράξει περισσότερα χρήματα.
Αφετέρου, επισημαίνει ότι ο δεύτερος λόγος – και σε κάθε περίπτωση ισχυρότερος από τον πρώτο – σχετίζεται με τις αποφάσεις 1738 και 2934 του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η συγκεκριμένη απόφαση όπως γνωρίζετε μείωσε σημαντικά το χρόνο, μέσα στον οποίο έχει τη δυνατότητα η πολιτεία να προβεί σε ελέγχους και να επιβάλει φορολογικές επιβαρύνσεις. Το κράτος επομένως, υπό το φόβο να χάσει τις εισπράξεις που θα είχε από αυτά τα πρόστιμα, καταφεύγει στη συγκεκριμένη εναλλακτική», τονίζει ο κύριος Περάκης.
Πηγή : forologikanea