ΕΝΦΙΑ πιο νωρίς από ποτέ το 2018

Πιο νωρίς από ποτέ θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2018 οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι οριστικοποιήθηκε η απόφαση να καθυστερήσει για τρεις μήνες η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, στο ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες και ότι στόχος είναι τα εκκαθαριστικά να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.

Το κείμενο του μνημονίου προβλέπει ότι οι αντικειμενικές θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες έως το τέλος του 2017. Μάλιστα η σχετική δέσμευση έχει καταγραφεί στο προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Κρίθηκε, όμως, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να συσταθούν και να παράξουν έργο οι αρμόδιες επιτροπές. Έτσι αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει έως το τέλος Μαρτίου 2018 με μεταφορά της σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι πρόθεση είναι η επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τις νέες τιμές ζώνης και μάλιστα να γίνει νωρίτερα από ποτέ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που προσφέρει η νομοθεσία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης έως το τέλος του έτους. Έτσι, αν η εκκαθάριση του φόρου ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2018 τότε ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα επέλθουν στον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι αυτές θα είναι περιορισμένες ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί να γίνουν. Ο λόγος, όπως εξηγούν, είναι ότι οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα και έχουν θεσπιστεί από το 2007 δεν απέχουν δραματικά από τις σημερινές εμπορικές αξίες. Τονίζουν ότι δεν θα γίνουν μόνο μειώσεις στις τιμές ζώνης, αλλά και αυξήσεις και έτσι η συνολική επίπτωση των αλλαγών στη φορολογητέα αξία ακινήτων του ΕΝΦΙΑ θα είναι πολύ περιορισμένη.

Πηγή : capital