Αλλαγές σε ΦΠΑ, πλειστηριασμούς, αντικειμενικές φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Φορολογικές ρυθμίσεις στο δρόμο για τη γ’ αξιολόγηση

Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – πακέτο των 600 σελίδων, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη το μεσημέρι. Τα όσα παρατίθενται στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της τρίτης αξιολόγησης.

Αλλαγές στον ΦΠΑ

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές, είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στον ΦΠΑ, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένεται να απαλλαγούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αυτό που θα προβλέπει μεταξύ αλλων το νομοσχέδιο, θα είναι η αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων στις 25.000 ευρώ, ούτως ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα απελευθερώσει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης του φόρου, την υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων, την τήρηση βιβλίων ΦΠΑ.

Πλειστηριασμοί – εξπρές και για χρέη στο Δημόσιο

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο φέρνει διαδικασίες πλειστηριασμών – εξπρές για όσους διατηρούν χρέη προς το Δημόσιο. Επιπλέον, ενώ μέχρι και σήμερα οι πλειστηριασμοί αφορούσαν μόνο για χρέη προς ιδιώτες, στο εξής ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που σχετίζονται με οφειλές προς την εφορία. Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, στο στόχαστρο βρίσκεται και η πρώτη κατοικία.

Αλλαγή στη φιλοσοφία διενέργειας των πλειστηριασμών

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο θα έρθει να μεταβάλει το τοπίο στη διενέργεια των πλειστηριασμών, καθότι με τα σημερινά δεδομένα για τους πλειστηριασμούς που αφορούν χρέη προς ιδιώτες, όταν η αξία του ακινήτου κρινόταν υψηλή, οι πλειστηριασμοί κηρύσσονταν άγονοι εφόσον δεν πλειοδοτούσε κανείς, και στην πορεία υπήρχε η δυνατότητα επεναπροσδιορισμού του τιμήματος. Στο εξής, ο νόμος θα προβλέπει ότι για χρέη προς το Δημόσιο ο πλειστηριασμός θα γίνεται στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλό τίμημα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ενέχει τον κίνδυνο, εφόσον εκπλειστηριάζεται το ακίνητο, το τίμημα να μην επαρκεί για να καλύψει το χρέος προς την εφορία, και ο φορολογούμενος να παραμένει χρεωμένος.

Ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές έως το τέλος Μαρτίου το αργότερο. Δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποτελεί η διατήρηση των εσόδων από των ΕΝΦΙΑ στα ίδια επίπεδα με πριν.

Αλλαγές και στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί και η ελληνική ναυτιλία, το φορολογικό καθεστώς της οποίας θεωρείται από τους θεσμούς αρκετά προνομιακό, και γι’ αυτό ζητούν την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, βάσει των σχετικών προτύπων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγη:forologikanea