Επίδομα Παιδιού: Σήμερα η πληρωμή – Πότε θα ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Α21

Οι πίνακες με τα ποσά
Το μέσο μηνιαίο οικογενειακό επίδομα για το πρώτο δίμηνο του 2018 με βάση τη νέα, ενιαία αρχιτεκτονική που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι κατά 43% υψηλότερο του μέσου μηνιαίου επιδόματος που εισέπραξαν οι δικαιούχοι την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Σημειώνεται πως η σύγκριση έγινε στο 100% του μηνιαίου ποσού και για το 2018 και για το 2017 με τις απαραίτητες αναγωγές.

Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει το επίδομα συνολικά σε 727.265 οικογένειες έναντι 725.446 οικογενειών της πρώτης δόσης του 2017. Δηλαδή θα καταβληθούν επιδόματα σε επιπλέον 1.819 οικογένειες.

Η συνολική δαπάνη είναι πάνω από 161 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136,2 εκατ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018, ενώ τα 25,2 εκατ. ευρώ αφορούν αναδρομικά προηγούμενων ετών, κυρίως από το 2017 για 43.536 οικογένειες. Τα αναδρομικά προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειονότητας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Υπενθυμίζεται πως πληρώνεται ολόκληρο το ποσό στο 100% (και όχι το 50% όπως συνέβαινε στο παρελθόν) του Α’ διμήνου – Ιανουάριος και Φεβρουάριος – το οποίο δίνεται ως προκαταβολή με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2017 και σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Δείτε τα ποσά του επιδόματος παιδιού:

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Α21, όπου θα υποβάλλονται ψηφιακά οι αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού, με νέα απλούστερη διαδικασία, θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η επεξεργασία των αιτήσεων και συνολικά η διαδικασία θα επισπευστεί σημαντικά. Μετά την υποβολή της φετινής αίτησης Α21, θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, γραφειοκρατικές αρρυθμίες και αστοχίες, όπως -για παράδειγμα- ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που δεν ταυτοποιούνται στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.

Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2018 και θα αφορά τα εισοδήματα του 2017, ώστε να προκύψουν οι τυχόν απαραίτητοι συμψηφισμοί. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Το σύνολο των 315 εκατ. ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις δαπάνες των υπουργείων αποδίδεται στο παιδί: 260 εκατ. για τα οικογενειακά επιδόματα που αυξάνουν κατά 40% τον συνολικό προϋπολογισμό, 40 εκατ. για τα σχολικά γεύματα και 15 εκατ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, με την πρώτη πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού, προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις, που φτάνουν έως και 110% του οικογενειακού επιδόματος για το 92% των δικαιούχων οικογενειών.