Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για πότε μετατίθενται οι διπλές εισφορές και οι συμψηφισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr,  αναβάλλεται  η επιβολή των νέων χαρατσιών  που πρέπει να επωμιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. .

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ο λόγος για τις τρεις πιο «καυτές» αναδρομικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις:

  • – Τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017. Προβλέπεται να ξεκινήσει το νωρίτερο τον ερχόμενο Απρίλιο.
  • – Την καταβολή των διπλών εισφορών υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ. Αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο.
  • – Τον συμψηφισμό των εισφορών του 2018. Σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Και τούτο, υπό το βάρος των τεράστιων πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τους επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν όλο και πιο αυξανόμενες επιβαρύνσεις για ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και γιγάντιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία.

Το νέο τοπίο

Δεδομένου, όμως, ότι τα Ταμεία δεν «σηκώνουν» άλλη αναμονή, η περίοδος μετά τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι φορτωμένη από επιπλέον αναδρομικά ασφαλιστικά βάρη για όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, ειδικά αν αυτοί είναι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί ή δικηγόροι.

Η επεξεργασία την οποία πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης» για τον υπολογισμό παλιών και νέων εισφορών, καταλαμβάνει γιγάντιο όγκο. Αυτό, σε συνδυασμό με τον φόβο για ενδεχόμενες έντονες αντιδράσεις που θα έφερναν αναδρομικές επιβαρύνσεις σε πολλούς επαγγελματίες, οδήγησε το υπ. Εργασίας στην απόφαση της μετάθεσης των παραπάνω διαδικασιών για τα μέσα περίπου του 2018 ή ακόμη πιο μετά.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τοπίο των αναδρομικών επαναϋπολογισμών των εισφορών του 2017, αλλά και του 2018, διαμορφώνεται ως εξής:

1) Συμψηφισμός εισφορών 2017

Ο συμψηφισμός μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέων εισφορών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών για το έτος  2017 θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο (αντί για τον τρέχοντα μήνα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν).

Για όσους αυτοαπασχολουμένους προκύψει αρνητική διαφορά μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και καταβλητέων εισφορών (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016), τότε το χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2018.

Η εξόφλησή τους, δηλαδή, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί εφάπαξ στους ασφαλισμένους ή θα συμψηφιστεί με τις οφειλές τους, εφόσον υπάρχουν τέτοιες.

Παράδειγμα 

Έστω ότι επαγγελματίας, ασφαλισμένος στον τέως ΟΑΕΕ, κατέβαλε εισφορές ύψους 2.690 ευρώ το 2017 βάσει καθαρού εισοδήματος του 2015 (26,9% x 10.000 ευρώ). Ωστόσο, έπρεπε να καταβάλει εισφορές 3.228 ευρώ βάσει εισοδήματος 2016 (26,9% x 12.000 ευρώ). Συνεπώς, προκύπτει γι’ αυτόν χρεωστικό υπόλοιπο 538 ευρώ (3.228 ευρώ – 3.228 ευρώ). Αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 107 ευρώ, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.