Πόσο «κινδυνεύει» ο ΕΦΚΑ από τις αποφάσεις του ΣτΕ

Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένοντας την οριστική έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μέλλον του νόμου Κατρούγκαλου και κατά συνέπεια του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, χωρίς άμεση συνέπεια τόσο στην οργανωτική δομή του ενιαίου φορέα ασφάλισης όλων των Ελλήνων, όσο και στα οικονομικά του.

Αν και οριστική απόφαση δεν υπάρχει, και δεν αναμένεται τουλάχιστον άμεσα, πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αντισυνταγματικός κρίνεται και ο υπολογισμός της εισφοράς για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την επίσημη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία”. Ειδικά για την ένταξη των αυτοτελώς απασχολούμενων στον ΕΦΚΑ, εκτιμάται το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει θέματα περί οργάνωσης του κράτους και θα ήταν παράδοξο να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη.