Τι θα κάνει ο «εφοριακός της γειτονιάς»

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά ο θεσμός του «εφοριακού της γειτονίας», το νέο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να φέρει τους εφοριακούς κοντά στους πολίτες προκειμένου να λύνονται προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω του Taxisnet.

Ακόμη στόχος της ΑΑΔΕ είναι σε δεύτερη φάση οι εφοριακοί να βοηθούν σε φορολογικά θέματα πολίτες με αναπηρία ή και ηλικιωμένους χωρίς πόρους στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

Αυτή την περίοδο δημιουργούνται κινητά συνεργεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, τα οποία σε συνεννόηση με τους Δήμους θα ενημερώνουν τους φορολογουμένους για όλα τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την φορολογία. Η αρχή έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες σε νησιά του Αιγαίου όπως η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι και η Σύμη.

Εκτός όμως από τις επισκέψεις των κλιμακίων η ΑΑΔΕ εξετάζει και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σημεία ενδιαφέροντος (όπως τα δημαρχεία) όπου μέσω skype οι φορολογούμενοι θα συνδέονται με την εφορία τους ή τα κεντρικά της Ανεξάρτητης Αρχής, όπου θα μπορούν να ζητούν βοήθεια για θέματα που άπτονται της φορολογικής νομοθεσίας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

Ακόμη, θα δημιουργηθούν τέσσερις ηλεκτρονικοί οδηγοί με τα εξής θέματα: α) Ζητήματα που αφορούν μισθωτούς υπαλλήλους. β) Αγορά και πώληση ακινήτων. γ) Πρώτη φορά φορολογούμενος. δ) Πώς μπορώ να πληρώσω του φόρους. Σε αυτά τα θέματα, οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τα ερωτήματα τους ηλεκτρονικά και θα λαμβάνουν εντός της ημέρας απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση που θα συσταθεί στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

Σε ότι αφορά την βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες, η ΑΑΔΕ εξετάζει στο μέλλον στελέχη της να επισκέπτονται φορολογούμενους με αναπηρία που δεν μπορούν να υποβάλλουν μόνοι τους την φορολογική τους δήλωση αλλά και ηλικιωμένους χωρίς πόρους για να τους βοηθούν στην υποβολή.

Η Business Management AE, έχει πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πώς ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επίσης μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουμε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να διαβάσετε και άλλα χρήσιμα άρθρα στο blog μας.