Ψηφιακά Βιβλία Εσόδων – Εξόδων: Τι αλλάζει με το e-τιμολόγιο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από την επόμενη χρονιά το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Ένα μέτρο που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα του συνόλου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής να στόχος είναι από το 2019 να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή από την 1/1/2020.

Τι είναι όμως η ηλεκτρονική τιμολόγηση; Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου τα τιμολόγια των επιχειρήσεων θα εκδίδονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονη ενημέρωση του ψηφιακού βιβλίου Εσόδων και Εξόδων των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών το οποίο θα τηρείται στο σύστημα του Taxis.

Το ενδιαμεσο βημα

Μέχρι όμως την αυτόματη ενημέρωση των ψηφιακών βιβλίων η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ένα ενδιάμεσο βήμα. Η ενημέρωση των ψηφιακών βιβλίων αρχικά θα γίνεται «χειροκίνητα» από τους συναλλασσόμενους. Ο εκδότης του τιμολογίου θα συνδέεται στο Taxis και θα καταχωρεί τα απαραίτητα στοιχεία, στη συνέχεια ο λήπτης του τιμολογίου θα πρέπει και αυτός να συνδέεται και να επικυρώνει ή να διορθώνει τις πράξεις που τον αφορούν.

Βάσει πάντα του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, αυτό το 2020 θα αλλάξει. Από την μεθεπόμενη χρονιά θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό τιμολόγιο και η ενημέρωση του ψηφιακού βιβλίου Εσόδων και Εξόδων θα γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται να γίνει κάποια επιπλέον καταχώρηση.

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι με το ψηφιακό τιμολόγιο μειώνεται σημαντικά το βάρος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να τηρούνται βιβλία αλλά και να υποβάλλονται συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.

Η στόχευση, βεβαίως, αφορά κυρίως την αντιμετώπιση των φαινομένων των εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Με τη νέα κατάσταση, από την μια δεν θα μπορεί κάποιος να εμφανίζει τιμολόγια από ανύπαρκτους φορολογούμενους και από την άλλη η φορολογική Αρχή θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο συναλλαγές που έχουν πολλές πιθανότητες να είναι εικονικές.

Πως μπορουμε να σας βοηθησουμε

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τους επόμενους μήνες θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος τήρησης βιβλίων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτή και για κάθε σας ανάγκη για την επιχείρησή σας εδώ στην Business Management AE μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας, δείτε την ιστοσελίδα μας ή διαβάστε και άλλα χρήσιμα άρθρα και συμβουλές στο blog μας.