Μέχρι πότε παρατάθηκε η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών

Παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προβλέπει απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση «για την πρώτη εφαρμογή οι υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν έως την 15η Ιανουαρίου 2019».

Η σχετική προθεσμία για όσους ελεύθερους επαγγελματίες είχαν υποχρέωση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω POS πριν τη δημοσίευση της απόφασης Δραγασάκη -Παπανάτσιου στις 12 Σεπτεμβρίου, έληξε στις 12 Δεκεμβρίου.

Για τους νέους επαγγελματίες, οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού εντός μηνός από την έναρξη δραστηριότητας.

Όσοι ρισκάρουν να μη δηλώσουν τον λογαριασμό τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιφέρει και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού, καθώς νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού.

Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού πέραν των προθεσμιών που ορίζονται επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.