Αυξάνονται οι κατασχέσεις από την εφορία – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται συνεχώς, η εφορία αυξάνει και τις κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανήλθαν σε 4.199.379, ενώ οι οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, διαμορφώθηκαν σε 1.790.740. Οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκαν κατασχέσεις αυξήθηκαν στους 1.155.649.

Τι πρεπει να γνωριζετε για τις κατασχεσεις

Πότε μπορεί να ξεκινήσει κατασχέσεις η εφορία

Η ΑΑΔΕ μπορεί να ξεκινήσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό της οφειλής είναι «καθαρό» δηλαδή χωρίς τους τόκους, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και άλλες πηγές, ακόμη και ακίνητα.
Τι μπορεί να κατασχεθεί από μισθούς και συντάξεις

Η εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει μισθούς και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Αν το εισόδημα ξεπερνά τα 1.000 και φθάνει έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει το μισό του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 1.500 ευρώ μπορεί αν κατασχέσει ολόκληρο το ποσό των άνω του ορίου των 1.500 ευρώ.

Για παράδειγμα: Σε οφειλέτη με μισθό 900 ευρώ δεν μπορεί η εφορία να προχωρήσει σε κατάσχεση. Σε μισθό 1.300 ευρώ μπορεί να κατασχέσει 150 ευρώ (1/2 των 300 ευρώ) και σε μισθό 1.700 ευρώ μπορεί να κατασχέσει έως 450 ευρώ (250 ευρώ από το ½ των 500 ευρώ που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 200 που απομένουν).

Ακόμη η εφορία μπορεί να κατάσχει:

  • Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων).

Τι ισχύει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και το ακατάσχετο

Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Κάθε φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ορίσει έναν και μόνον λογαριασμό ο οποίος είναι και ακατάσχετος μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το κάνει με αίτηση στο Taxisnet. Αν ο φορολογούμενος έχει λογαριασμό μισθοδοσίας τότε υποχρεούται να δηλώσει αυτόν τον λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Τι ισχύει με τις κατασχέσεις ακινήτων

Πέρα από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων η εφορία μπορεί να κατασχέσει και ακίνητα ακόμη και για 500 ευρώ. Στην πράξη, όμως, οι κατασχέσεις ακινήτων προχωρούν για μεγαλύτερα ποσά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατάσχεση ακινήτου δεν σημαίνει αυτόματα και πλειστηριασμό. Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Οι προθεσμίες αυτές δεν είναι απόλυτα δεσμευτικές για την εφορία και μπορούν να μεταβληθούν αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Πρέπει να με ειδοποιήσει η εφορία για κάποια κατάσχεση;

Η εφορία προχωρά σε ειδοποιήσεις προτού προχωρήσει στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κατάσχεση και απροειδοποίητα.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις κατασχέσεις

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ποσών με την πάγια διαδικασία των 12 δόσεων παγώνει όλες τις διαδικασίες κατασχέσεων, αρκεί να μην χαθεί καμία δόση. Ακόμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες προστασία από κατασχέσεις προσφέρει και η αίτηση υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.

Μπορουμε να σας βοηθησουμε

Η Business Management ΑΕ, με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών μπορεί να σας βοηθήσει με επιτυχία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων με την εφορία και τις ρυθμίσεις χρεών για εσάς και την επιχείρησή σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πως ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επίσης μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουμε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να διαβάσετε και άλλα χρήσιμα άρθρα στο blog μας.