Τι θα ισχύσει για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Εφορία και Ταμεία

Δύο ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η μια θα αφορά τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με γενναίο και οριζόντιο «κούρεμα» στα χρέη αλλά και στις συντάξεις και η άλλη τα χρέη προς την Εφορία αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τα ασφαλιστικά Ταμεία τα βάρη των παλιών ετών αίρονται με μια μορφή «σεισάχθειας», καθώς το κλειδί της ελάφρυνσης χρέους είναι ότι η οφειλή που έχει προέλθει από τις παλιές εισφορές που ίσχυαν ως το 2016, θα επανυπολογιστούν εκ νέου και θα «τιμολογηθούν» βάσει του εισοδήματος που είχαν οι οφειλέτες κατά τα έτη που άφηναν απλήρωτες τις εισφορές τους.

Αυτή η ελάφρυνση όμως θα έχει σκληρούς όρους στις συντάξεις, γιατί ως καταβληθείσες εισφορές για τα παρελθόντα έτη θα θεωρηθούν αυτές που θα αναλογούν στο εισόδημα βάσει του οποίου θα επανυπολογιστεί το χρέος

Στην πράξη, οι οφειλέτες θα έχουν κούρεμα ως 50% ή και παραπάνω στις εισφορές που χρωστούν, για 5, 10, ή 15 έτη, αλλά αντιστοίχως θα μειωθεί και ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να βγάλουν σημαντικά μικρότερη σύνταξη από αυτήν που θα έπαιρναν αν εξοφλούσαν το χρέος με την παλιά του τιμή, δηλαδή χωρίς κούρεμα.

Παράδειγμα:

Επαγγελματίας του ΟΑΕΕ έχει οφειλή 32.200 ευρώ από απλήρωτες εισφορές ύψους 335 ευρώ (4η ασφαλιστική κατηγορία) για μια οχταετία. Οι οφειλές αυτές υπολογιζόντουσαν με τα παλαιό σύστημα που λάμβανε υπόψη του τεκμαρτό εισόδημα 20.100 αλλά το πραγματικό εισόδημα που δήλωνε ο επαγγελματίας τα έτη αυτά ήταν 10.500 ευρώ

Ο επανυπολογισμός που θα γίνει με τη νέα ρύθμιση θα πάρει για παράδειγμα το δηλωθέν εισόδημα εκείνης της εποχής (10.500 ευρώ) και θα ρίξει επάνω σε αυτό το εισόδημα τις νέες εισφορές του 2019, που είναι μετά τη μείωση, 20,28% (13,3% σύνταξης και 6,95% ασθένειας). Αυτές οι εισφορές θα θεωρηθούν ότι ήταν οι πραγματικά οφειλόμενες στην 8ετία του χρέους του, και το ποσό της νέας οφειλής, αν θεωρηθεί ότι το εισόδημα ήταν 10.500 κάθε έτος, μειώνεται στα 17.035 ευρώ. Στην πράξη έχει κούρεμα κατά 47% (ή κατά 15.165 ευρώ) στην αρχική οφειλή, και από 32.200 ευρώ θα χρωστά 17.035 ευρώ.

Επάνω στα 17.035 ευρώ θα προστεθούν και οι προσαυξήσεις όπως προσδιορίστηκαν μέχρι σήμερα, και έστω ότι είναι άλλα 15.000 ευρώ. Στη ρύθμιση οι προσαυξήσεις αυτές θα κουρευτούν κατά 85%.Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι οριζόντιο, δηλαδή δεν θα έχει σκαλοπάτια, αλλά θα είναι καθαρό -85%, στο σύνολο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Μετά το κούρεμα, το νέο χρέος θα είναι 17.035 ευρώ και οι προσαυξήσεις 2.250 ευρώ. Το σύνολο της οφειλής θα είναι 19.285 ευρώ, ενώ πριν έφτανε στα 47.200 ευρώ.

Στη ρύθμιση, όπως επίσης έχει πει -μέχρι στιγμής- η υπουργός, δεν θα λαμβάνονται κριτήρια εισοδήματος για να βγαίνουν οι δόσεις. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέγει τις δόσεις που θέλει και μπορεί να πληρώσει, πηγαίνοντας ουσιαστικά στις 120 δόσεις, ή αν θα υπάρχει κάποια σύνδεση των δόσεων με το χρέος που ρυθμίζεται. Η ρύθμιση έχει τόκο που μεγαλώνει όσο περισσότερες είναι οι δόσεις αλλά επιβάλλεται μόνο στο ρυθμισμένο κεφάλαιο και όχι στις προσαυξήσεις.

Ρυθμιση εως 120 δοσεις και απο την εφορια

Πέρα από τη ρύθμιση των ασφαλιστικών Ταμείων, η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στη ρύθμιση θα εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.

Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Βρειτε τις σωστες λυσεις

Ανεξάρτητα από τις τελικές διατάξεις, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο ρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο θέμα των ληξιπρόθεσμών χρεών, που μόνο προς την εφορία έχουν φθάσει το αστρονομικό ποσό των 104,1 δισ. ευρώ.

Στην Business Management μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ρυθμίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φορολογικές και ασφαλιστικές σας υποχρεώσεις, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που δίνει η Πολιτεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πως ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επίσης μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουμε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να διαβάσετε και άλλα χρήσιμα άρθρα στο blog μας.