Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ)

Μπορεί η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) να είναι η νεώτερη εταιρική μορφή, θεσμοθετήθηκε μόλις το 2012, αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, πάνω από 1 μια στις 2 επιχειρήσεις (55,34%) που ιδρύθηκε το 2018 ήταν ΙΚΕ.

Μια εταιρεία ΙΚΕ είναι εμπορική κεφαλαιουχική. Στα άμεσα πλεονεκτήματά της είναι η εύκολη ίδρυσή της, μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης ακόμη και ηλεκτρονικά. Ακόμη δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό αρχικού κεφαλαίου, καθώς μια ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο ένα 1 ευρώ.

Το καταστατικό της εταιρείας μπορεί να συνταχθεί και με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου εκτός και να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις ή λόγω εισφοράς στην εταιρεία περιουσιακών στοιχείων (συνήθως ακινήτου).

Πέρα από την ευκολία ίδρυσης ένα ακόμη πλεονέκτημα της ΙΚΕ είναι δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των εταίρων στο ΕΦΚΑ. Η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τον διαχειριστή και τον μοναδικό εταίρο όταν η ΙΚΕ είναι μονοπρόσωπη. Από την άλλοι όλοι εταίροι ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Η ΙΚΕ λοιπόν κερδίζει συνεχώς έδαφος και όχι άδικα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί την ιδανική μορφή επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε μια καινούργια επιχείρηση θα πρέπει να λάβετε μια σειρά αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των φορολογικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Πως μπορούμε να σας βοηθησουμε

Η Business Management AE, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την σωστή επιλογή. Εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια η εταιρεία μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μερικών από των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντας αξιόπιστες συμβουλές για όλα τα φορολογικά, ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πως ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επίσης μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουμε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να διαβάσετε και άλλα χρήσιμα άρθρα στο blog μας.