Ρύθμιση 120 δόσεων: Οι νέες προθεσμίες και η διαδικασία

Παράταση τριών μηνών πήρε η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία. Πλέον οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ίδια προθεσμία έχουν και όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ήδη περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αν και η συντριπτική πλειοψηφία όσων ρυθμίζουν έχει βεβαιωμένες οφειλές έως 20.000 ευρώ στην εφορία. Αντίστοιχες είναι και οι αιτήσεις για την ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαδικασία για την εφορία

Η αίτηση για την ρύθμιση των 120 δόσεων γίνεται μέσω του Taxisnet. Στην ειδική σελίδα της ρύθμισης ο οφειλέτης ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής (μέχρι 31/12/2018) καθώς και για τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.

Στη συνέχεια καλείται να απαντήσει για το αν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι και το σύστημα αυτομάτως εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή φορολογική δήλωση, καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ υπολογίζεται η φοροδοτική ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει τον χρόνο.

Βάσει της φοροδοτικής ικανότητας και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινάει από τις 18 και φθάνει τις 120, διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που μπορεί να αποπληρωθεί η οφειλή.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα καταβάλλονται οι δόσεις.

Η διαδικασία για τον ΕΦΚΑ

Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι σχετικά πιο σύνθετη γιατί θα πρέπει να υπονολογιστούν ξανά οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Έτσι μετά από την είσοδό του στην ειδική εφαρμογή του ΕΦΚΑ ο ασφαλισμένος θα δει την ανάλυση των ασφαλιστικών του οφειλών, οι οποίες μπορούν να επανυπολογιστούν με βάση των κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08 ευρώ).

Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης. Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα. Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα. Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%).

Με την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος επιλέγει τον υπολογισμό των οφειλών σας ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό και αποδέχεται την προώθηση των οφειλών στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων (εάν έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί.

Μπορουμε να σας βοηθησουμε

Η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις πολλές φορές δεν επαρκεί για τον διακανονισμό χρεών επιχειρήσεων. Στην Business Management ΑΕ μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ρυθμίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φορολογικές και ασφαλιστικές σας υποχρεώσεις, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που δίνει η Πολιτεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πως ακριβώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Επίσης μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουμε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να διαβάσετε και άλλα χρήσιμα άρθρα στο blog μας.