Το φαινόμενο του AIRBNB έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα με άμεσες συνέπειες στην τιμή των ενοικίων.

Μετά από έρευνα που έγινε, τα ενοίκια το 2019  έχουν αυξηθεί στην Αθήνα περίπου 33%, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη.

Οι φοιτητές που θα αναζητούν στέγη, θα αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό καθεστώς, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν «εκτοξευθεί». Τα αποτελέσματα του Airbnb είναι οι Φοιτητικές γκαρσονιέρες να έχουν φτάσει στα 300€!!.

Σε αρκετές φοιτητικές πόλεις της Ελλάδας, δεν υπάρχουν διαμερίσματα διότι η ανέγερση κατοικιών έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η έλλειψη διαμερισμάτων -όπως γκαρσονιέρες και δυάρια – να είναι σχεδόν αδύνατη.

Το μεγάλο πρόβλημα οφείλεται στο ότι όλοι ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά των περιοχών των Πανεπιστημίων, ενώ σε άλλες περιοχές, οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες.  Γενικότερα τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αξία της κατασκευής.

Όσον αφορά το Airbnb, το φαινόμενο δεν είναι πλέον μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά έχει επεκταθεί και τον χειμώνα, με συνέπεια να γίνεται πιο δύσκολη η φοιτητική στέγη.

Στην Αττική τα διαμερίσματα που είναι κατάλληλα για οικογένειες από 70 έως 90 τετραγωνικά και βρίσκονται κοντά σε μετρό ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ύψος ενοικίου έως 450€ έχουν εξαφανιστεί!! ενώ στην τιμή των 300€-400€ νοικιάζονται πλέον τα δυάρια. Για παράδειγμα στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο οι τιμές των ενοικίων για μικρά διαμερίσματα έχουν εκτοξευτεί και είναι αυξημένες ακόμη και κατά 50%. Περιοχές όπως Παγκράτι, Κουκάκι, Ζωγράφου, Κολωνάκι τα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, αλλά και αν υπάρξουν κάποια, τα ενοίκια είναι τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα διαμερίσματα είχαν προσιτές τιμές, όπως το Αιγάλεω ή το Χαϊδάρι πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 250€.

Σε περίπου ίδια κατάσταση κυμαίνεται και η Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τους φοιτητές είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.