Aναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

Η αναστολή του ΦΠΑ αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 αλλά και για οικοδομές- ακίνητα με άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί εντός του 2019 και δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής.  Το σενάριο αυτό βλέπει το υπουργείο Οικονομικών διότι θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, θα ξυπνήσει ξανά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν.

Η αναστολή του ΦΠΑ  24%  θα είναι τριετής και θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά τα παρακάτω:

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες των “ΝΕΩΝ” θα αφορά:

Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων:

– Αγορά νεόδμητης πρώτης κατοικίας με άδεια οικοδομής μετά το 2006. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν κατά την αγορά με φόρο μεταβίβασης 3%.
– Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά πωλούνται με ΦΠΑ 24%
– Αμεταχείριστες νεόδμητες κατοικίες με άδειες οικοδομής πριν από το 2006 επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%
– Νεόδμητα με οικοδομική άδεια εντός του 2019, τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%
– Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019 αλλά μέχρι την ημερομηνία έναρξης της αναστολής του ΦΠΑ δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσής τους θα φορολογηθούν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.
– Μεταχειρισμένα ακίνητα ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης της άδειας φορολογούνται κατά την πώλησή τους με φόρο μεταβίβασης 3%.
– Από το 2020 και μετά για τρία χρόνια, όλα τα νεόδμητα ακίνητα θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ. Οι νέοι αγοραστές θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 3%.