Νέο Αυτοματοποιημένο‭ ‬σύστημ‭α ‬εξωδικαστικού μηχανισμού σχεδιάζει το Yπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα Εξωδικαστικού Μηχανισμού προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ όπως επίσης ανέφερε, σκέφτεται και τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων για τις τράπεζες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι το νέο σύστημα του εξωδικαστικού δεν θα χρειάζεται «κανένα χαρτί», ενώ δεν θα αφορά μόνο τα φυσικά, αλλά και τα νομικά πρόσωπα.

Όσον αφορά το σύστημα ρύθμισης των δανείων, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση της συμμετοχής και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αδράξουν την ευκαιρία με μία απλοποιημένη και χωρίς κόστος διαδικασία. «Δεν χρειάζεται να πάει κανείς ούτε σε δικηγόρο ούτε σε λογιστή… όλες οι τράπεζες έχουν εξειδικευμένο υπάλληλο» είπε.

‬Δεν θα είναι το κούρεμα δυνητικό, ούτε θα εξαρτάται από καμιά έκθεση κανενός ορκωτού‭.  ‬Ένα‭ς ‬υπολογιστή‭ς θα ‬βγάζε‭ι τα ‬στοιχεί‭α για την ‬περιουσία‭, ‬τα χρήματα, τα χρέη, το κούρεμα που χρειάζεται και τις δόσεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τόνισε δε πως σκέφτεται πολύ σοβαρά την δημιουργία μιας τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παράπονα και καταγγελίες πολιτών κατά των τραπεζών. Αυτή θα υπαχθεί στη γενική γραμματεία καταναλωτή, όπως εξήγησε.

Για τα αναδρομικά ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: ‬«‭Οι δικαστικές αποφάσεις είναι για να τηρούνται, αλλιώς χάνουν την αξία τους.‬ Θα τηρηθούν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει το κράτος να καθορίσει τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που θα τα δώσει‭».‬

Για τη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη είπε:

«Η κυβέρνηση δουλεύει ήδη για τη μεσαία τάξη. Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εκ νέου μείωση του ΕΝΦΙΑ για τον επόμενο χρόνο. Νομοθετήσαμε τη μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις. Νομοθετήσαμε τη μείωση του φόρου στο μέρισμα. Έχουμε εξαγγείλει ότι από τον Ιούλιο του 2020 πάμε σε μείωση 5% των ασφαλιστικών εισφορών. Γενική πολιτική γραμμή μας είναι ότι κάθε είδους πλεόνασμα το οποίο θα προκύπτει, θα κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η οικονομία στην Ελλάδα θα γυρίσει μόνο αν η μικρομεσαία επιχείρηση πάρει μπρος. Αν η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση προσλάβει από έναν υπάλληλο θα μειωθεί η ανεργία. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για το πως θα μπορέσουμε να δώσουμε τέτοιου είδους κίνητρα».