Αναστολή του ΦΠΑ για την αγορά ακινήτων

Σημαντική αναμένεται να είναι η ώθηση στην αγορά ακινήτων λόγω της τριετούς  αναστολής του ΦΠΑ 24%  για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2006, καθώς ο αριθμός των ακινήτων που δεν έχουν πουληθεί φτάνει τις 100.000 περίπου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάθε μία θέση εργασίας στις κατασκευές δημιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονομίας, με 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δημόσια ταμεία.  Κατ’ επέκταση, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, οι οποίες το 2008, προτού η αγορά ακινήτων βρεθεί αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, είχαν διαμορφωθεί σε 65.474, μέγεθος που δεν ξεπέρασε τις 15.413 το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, εκδόθηκαν 7.162 οικοδομικές άδειες.

«Η αναστολή του ΦΠΑ θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε νέες οικοδομές και να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις, κάτι που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας. Εκτός από τους κλάδους της οικοδομής και της κατασκευής, πολυάριθμοι τομείς της οικονομίας, που είναι συνδεδεμένοι με την οικοδομική δραστηριότητα θα αναζωογονηθούν» εξηγεί ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.

Το μέτρο, που πρόκειται να αλλάξει, δεν ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία επιβαρύνεται μόνο με φόρο μεταβίβασης.