Πώς θα γίνει η μείωση εισφορών 25% στους ελεύθερους επαγγελματίες

Άμεσα θα δουν την έκπτωση 25% στις εισφορές τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που θα επιλέξουν αντί της 7μηνης αναστολής να πληρώσουν ως 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου και ως 10 Μαΐου (λόγω πιθανής παράτασης) τις εισφορές Μαρτίου.

Η τελική απόφαση υπουργείου Εργασίας και ΕΦΚΑ είναι να περιλαμβάνονται δύο εισφορές στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν για τους δύο μήνες, μία με το ποσό προ έκπτωσης και μία με την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι

Έτσι, τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στα επόμενα 24ωρα από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές Φεβρουαρίου θα έχουν δύο εισφορές, την κανονική και με έκπτωση 25%.

Για παράδειγμα, όσοι πληρώνουν το κατώτατο ποσό θα έχουν στο ίδιο ειδοποιητήριο την κανονική εισφορά των 220 ευρώ και τη μειωμένη κατά 25%, με ποσό 165 ευρώ. Αν πληρώσουν ως 10 Απριλίου, θα καταβάλουν τα 165 ευρώ. Αν δεν πληρώσουν και κάνουν χρήση των διευκολύνσεων της κυβέρνησης, τότε δικαιούνται αναστολή πληρωμής ως τον Σεπτέμβριο, αλλά με την κανονική εισφορά των 220 ευρώ.

Το ίδιο θα γίνει και στα ειδοποιητήρια με τις εισφορές μηνός Μαρτίου. Θα έχουν την κανονική και τη μειωμένη κατά 25% εισφορά για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Για παράδειγμα, η εισφορά της 6ης και υψηλότερης κατηγορίας με τα 576 ευρώ το μήνα, αν πληρωθεί εμπρόθεσμα (πρώτο δεκαήμερο Μαΐου), θα έχει έκπτωση 25% με ποσό 432 ευρώ. Όσοι επιλέξουν την αναστολή της πληρωμής, θα έχουν να καταβάλουν την κανονική εισφορά των 576 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020.

Η έκπτωση αφορά κάθε μήνα χωριστά και όχι το δίμηνο. Όσοι θελήσουν δηλαδή να πληρώσουν εμπρόθεσμα την εισφορά Φεβρουαρίου με έκπτωση 25%, μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή της εισφοράς Μαρτίου για τον Οκτώβριο.

Οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών για τις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να τις καταβάλουν σε 4 δόσεις από Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο του 2020, χωρίς προσαυξήσεις.

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών με τη μείωση εισφορών κατά 25% είναι πιθανό να επεκταθεί και για τις εισφορές Απριλίου, ανάλογα με την εξέλιξη των μέτρων καραντίνας για τον κορωνοϊό.