Οδηγός Επιβίωσης της Επόμενης Ημέρας για μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Και Εργαζομένους

Είναι ευρέως γνωστό ότι περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών. Η Παγκόσμια οικονομία έχει δεχθεί σοβαρά αλλεπάλληλα χτυπήματα και κανείς δεν ξέρει τι θα επιφυλάξει το μέλλον και πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση αλώβητοι η μη. Στο επίκεντρο του χαμού βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η κατάσταση είναι απογοητευτική, δίχως προηγουμένου και κάθε μέρα μοιάζει χειρότερη από την προηγούμενη.

Μέσα σε αυτόν τον πανικό λοιπόν είναι μείζονος σημασίας να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τι ενέργειες πρέπει να ακολουθήσουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν από αυτήν την κατάσταση και πως να αντιμετωπίσουν τους πελάτες τους και τους εργαζομένους τους ώστε να διατηρήσουν μια υγιή σχέση.

 

 1. Ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια των εργαζομένων μας, άλλωστε χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση. Πρέπει να κάνουμε ένα πλάνο λειτουργίας και πρωτοκόλλου ασφάλειας και να το γνωστοποιήσουμε σε όλους. Το προσωπικό που μπορεί να εργαστεί από το σπίτι θα πρέπει να το κάνει! Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα πρέπει να ενημερωθούν για τα προβλεπόμενα μέτρα του υπουργείου όσον αφορά τις αποστάσεις εργασίας, την προσωπική υγιεινή και τα μέτρα ασφαλείας.Θα πρέπει επίσης να μειώσουμε τις ομάδες εργασίας όσο είναι αυτό εφικτό και αντί για συναντήσεις “face to face” να χρησιμοποιούμε τηλεφωνικές συνδιασκέψεις η conference calls.Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται πολλά η δύσκολα αλλά είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και θα μας ανταμείψουν μακροπρόθεσμα.

 

 1. Επείγουσα οικονομική ιεράρχηση.

Το πιο σημαντικό που έχει να απαντήσει μια επιχειρήσει εν μέσω αυτής της κρίσης είναι πώς θα αποπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της και πώς θα βγει αλώβητη από αυτήν τη κατάσταση. Τα πιο σημαντικά βήματα για να γίνει αυτό είναι:

 • Άμεση περικοπή σε περιττά κόστη που δεν σχετίζονται άμεσα με τα κέρδη της επιχείρησης
 • Δημιουργία ταμιακών ροών ελαστικών και μη ελαστικών εξόδων. Τα μη ελαστικά έξοδα πρέπει να πληρώνονται οπωσδήποτε διότι είναι αναγκαία για την λειτουργία της επιχείρησης.

 

Ο μέσος χρόνος που μια επιχείρηση μπορεί να παραμείνει ζωντανή είναι 1-2 μήνες. Οι επιχειρήσεις δεν εξαφανίζονται λόγω ζημιών, αλλά λόγω έλλειψης ρευστότητας, ακόμα και αν είναι κερδοφόρες. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα ταμειακών ροών που θα αποτελεί την πυξίδα για την επιβίωσή μας. Είναι πολύ απλό.Χωρίζουμε ένα φύλλο χαρτί, ή ακόμη καλύτερα το Excel, σε 13 στήλες και στην πρώτη στήλη γράφουμε την πηγή των εσόδων και στις επόμενες τα ποσά που αναμένουμε ανά μήνα. Από κάτω κάνουμε το ίδιο για τις εκροές μετρητών που προβλέπεται να κάνουμε στην ίδια περίοδο. Η διαφορά που θα υπάρχει κάθε μήνα μας δείχνει αν θα καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας ή αν θα πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα για να εξασφαλίσουμε μετρητά. Κάνουμε ιεράρχηση των μελλοντικών πληρωμών και τις αντιστοιχούμε με αναμενόμενες εισπράξεις της ίδιας περιόδου: π.χ. με την είσπραξη των μεταχρονολογημένων επιταγών του Οκτωβρίου θα πληρωθούν η δόση του δανείου και η μισθοδοσία. Δεν θα πληρωθεί τίποτε άλλο πριν καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

 

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι το μισθολογικό. Το μισθολογικό είναι το μεγαλύτερο κόστος σε μια επιχείρηση και υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να κάνουμε χρήση ώστε να μειώσουμε τα έξοδα μας σε αυτόν τον τομέα. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής :

 

 • Προσωρινές απολύσεις

όσες επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ ο οποίος πλήττεται από τον covid 19 μπορούν σύμφωνα με υπουργική απόφαση να θέσουν οποιοδήποτε μέρος του προσωπικού τους επιθυμούν σε αναστολή συμβάσης εργασίας και να κρατήσουν όσο προσωπικό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

 • Ευέλικτη Εργασία.

Εκ’ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, άδεια άνευ αποδοχών ή και κανονική άδεια είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να μειώσουμε το λειτουργικό μας κόστος. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και σε αυτήν την επιλογή αλλά και στην αναστολή σύμβασης εργασίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντα και στους εργαζομένους και τα μέτρα τα οποία τους τοποθετούμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν ‘’αδικίες’’ και δημιουργούνται εντάσεις μέσα στην επιχείρηση.

 

 • Απολύσεις

Η τελευταία λύση για να μειώσουμε τα έξοδα μας είναι να απολύσουμε μέρος του προσωπικού μας. Βέβαια πρέπει να προσέχουμε διότι απαγορεύεται από επιχειρήσεις να απολύσουν οποιοδήποτε μέρος του προσωπικού τους εάν αυτές έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση ή όσες έχουν χρησιμοποιήσει τα ειδικά μέτρα, μερικά από αυτά που αναφέραμε και προηγουμένως.

 

 • Περικόψτε οποιοδήποτε έξοδο δεν είναι άμεσο με την λειτουργία και τα κέρδη της επιχείρησης.
 • Αναφέραμε και προηγουμένως εκτενώς ότι το ποιο σημαντικό σε μια επιχείρηση είναι η ρευστότητα. Έτσι πρέπει πάντα να κρατάμε επαρκή κεφάλαιο στην άκρη έτσι ώστε να μπορεί η επιχείρηση μας να δουλεύει ομαλά και τώρα αλλά και μόλις βγούμε από αυτές τις συνθήκες. Πάντα κρατάμε ένα επαρκή αποθεματικό για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης μας και βάζουμε σε προτεραιότητα τις πληρωμές μας.

 

 1. Ασφαλιστικές και Φορολογικές υποχρεώσεις.

Πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους λογιστές η συμβούλους μας για το τι πρέπει να πράξουμε. Αν θα πρέπει να προεξοφλήσουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας η να τις βάλουμε σε ρύθμιση. Πάντα πρέπει να σκεπτόμαστε την ρευστότητα και να έχουμε επαρκή κεφάλαιο στην άκρη, έτσι πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε η τι δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε και αν το υπολειπόμενο κεφάλαιο είναι αρκετό για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

 

 

 1. Πωλήσεις και Marketing

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι οι πελάτες μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επικοινωνούμε μαζί τους και να τους κρατάμε ικανοποιημένους. Πρέπει να γνωστοποιήσουμε σε όλους τους πελάτες μας ότι είμαστε ανοικτοί εάν είμαστε και ότι είμαστε εκεί για αυτούς. Να καταλάβουν ότι τους σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε γι αυτούς ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα social media για internet marketing και για να ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους τώρα που η επαφή face to face είναι περιορισμένη. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα newsletter με όλα τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες όλες τις προσφορές και τις εκπτώσεις και τυχών αλλαγή στον τρόπο παράδοσης τους. Μπορεί να γίνεται παράδοση στο σπίτι η αν πηγαίναμε στην επιχείρηση τους πλέον να εργαζόμαστε με απομακρυσμένη εργασία. Ειδικά τώρα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς και να τους δείξουμε ότι ψάχνουμε νέους τρόπους να τους κρατήσουμε ικανοποιημένους αλλά και ασφαλής.

 

 

 1. Βελτίωση διαδικασιών, βελτιώσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.

 Με όλη αυτή τη κατάσταση που επικρατεί σίγουρα όλα υπολειτουργούν. Αυτόν σημαίνει ότι όλοι μας έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας να κάνουμε όλα όσα δεν προλαβαίναμε πριν. Αυτό μπορεί να είναι κάποια καινούργια υποδομή η ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για να σκεφτούμε τι πορεία θα ακολουθήσει η επιχείρηση μας όταν τελειώσει όλο αυτό . Να δημιουργήσουμε ένα πλάνο λειτουργίας έτσι ώστε να είμαστε 100% έτοιμοι να επανέλθουμε στην αγορά. Ίσως πρέπει να βελτιώσουμε κάποιες υπηρεσίες μας η ακόμα και να εισάγουμε νέα προϊόντα η τρόπους παραγωγής. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο που έχουμε αντί να καθόμαστε άπραγοι και να περιμένουμε να τελειώσει όλο αυτό χωρίς κανένα πλάνο για το μέλλον.

 

 1. Απομακρυσμένη εργασία (τηλεργασία)

Αν έχουμε προσωπικό που δουλεύει από απόσταση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένα πράγματα.

 • Όλοι θα πρέπει να δουλεύουν ισότιμα με ίσους κανόνες.
 • Μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο της τεχνολογίας μας για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία με έναν cloud server και να έχουμε την κατάλληλη προστασία με VPN.
 • Είναι καλό να επικοινωνούμε συχνά με τους υπάλληλους μας διαδικτυακά και να ενημερωνόμαστε για το τι έκανε ο καθένας και τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά. Έτσι δημιουργούμε μια σύνδεση με τους υπάλληλους μας και εμείς έχουμε γνώση ακριβώς του τι γίνεται στην επιχείρηση μας.

 

 1. Επιδείξτε κοινωνική προσφορά.

Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κάνεις μας δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που ήρθε αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι μπορούσαμε να είμασταν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτή τη κατάσταση έχουμε να μάθουμε πολλά. Να κάνουμε καλύτερη αξιολόγηση των πραγμάτων και πάντα να υπολογίζουμε σε κάτι απρόβλεπτο για να μην βρεθούμε μπροστά στο αναπόφευκτο.Για αυτό το λόγο πρέπει να βοηθάμε και είμαστε διπλά στους πελάτες μας και να διατηρήσουμε μια ομαλή σχέση με τους προμηθευτές μας αλλά και με τους εργαζομένους μας. Όσο πιο λιγότερες εντάσεις δημιουργούνται τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει αυτή η περίοδος και πιο αλώβητη θα βγει η επιχείρηση μας από αυτή τη κατάσταση.

Όσο πιο πολύ καλό κάνουμε τόσο πιο πιο ωραία νιώθουμε. Πρέπει να κατανοούμε τους ανθρώπους γύρω μας και το ποσό δύσκολα περνάνε και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για ότι τυχών θέματα παρουσιαστούν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που κρατάνε την επιχείρηση μας ζωντανή αλλά και εμάς υγιείς. Αυτή η κατάσταση δεν έχει τελειώσει ακόμα και κάνεις δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό.

 

 1. Βρείτε έναν καλό σύμβουλο

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι σημαντικό να ξέρουμε τι είναι σωστό να πράξουμε και πότε. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην παίρνουμε καμία βιαστική απόφαση. Πρέπει να είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τα τελευταία γεγονότα, νομοσχέδια και μέτρα ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις μας.

Ειδικά αυτοί το διάστημα έχουν βγει 265 εγκύκλιοι και 7 ΠΝΠ.  Με τόσες πολλές πληροφορίες καθημερινά είναι εύλογο κάνεις να μην ξέρει τι ισχύει σήμερα και τι ισχύει αύριο διότι όλα αλλάζουν καθημερινώς. έτσι πρέπει πάντοτε να παίρνουμε πληροφορίες και συμβουλές από έμπιστα άτομα που ξέρουν ανά πάσα στιγμή όλα τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης και των υπουργείων έτσι ώστε να αποφευχθούν καταστροφικά λάθη για την επιχείρηση μας.

Με βάσει όλα τα παραπάνω πρέπει πάντα να έχουμε και αν δεν έχουμε να βρούμε έναν έμπιστο σύμβουλο που θα είναι γνώστης των πραγμάτων και θα έχει την ικανότητα να πάρει τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα εφήμερο αύριο για την επιχείρηση μας.