ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ “MY DATA”

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ  “MY DATA”

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

 

 1. Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει την 20ή Ιουλίου 2020.
 2. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020.
 3. Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η διαβίβαση των στοιχείων λιανικής. Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής (ΦΗΜ), μέχρι την έκδοση νεότερης απόφασης του υπουργείου Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της ΑΑΔΕ, προβλέπεται συγκεντρωτική διαβίβαση ανά μήνα, εκτός αν ισχύει υποχρέωση απευθείας (online) διασύνδεσης των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ, οπότε και η διαβίβαση γίνεται ανά στοιχείο λιανικής πώλησης.
 4. Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται χωρίς την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ, προβλέπεται η διαβίβαση ανά στοιχείο λιανικής πώλησης από την 1η Ιανουαρίου 2021.
 5. Από την 1η Οκτωβρίου 2020 θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική διαβίβαση των χαρακτηρισμών των παραστατικών που λαμβάνουν όλες οι επιχειρήσεις (έξοδα) που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
 6. Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαβιβάσουν τους χαρακτηρισμούς για τα παραστατικά εξόδων που έλαβαν και εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.
 7. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι επιχειρήσεις πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα όλων των παραστατικών εσόδων που εξέδωσαν, από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία πρώτης διαβίβασης, κατά τα ανωτέρω.

 

ΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

 

 

 1. ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ.
 2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ. (ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ)
 3. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ 
  ΔΙΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΧΡΙ 20 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ.
 4. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
 5. ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΗ.
 6. ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ EINAI ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
 7. Η ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ MYDATA.

 

 

 

ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.