Προοδευτική αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού

Νέα «ανάσα» σε εκατομμύρια συνεπείς φορολογούμενους σχεδιάζει να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό.

Το επόμενο διάστημα τα στελέχη του υπουργείου αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή τη «φόρμουλα» για τον νέο ακατάσχετο λογαριασμό, ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί επιτέλους η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω μέτρο, αν και ψηφίστηκε το 2019, παρέμεινε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας, ανενεργό και σύντομα πλέον αναμένεται να «ξεκλειδώσει» για να βοηθήσει τους συνεπείς φορολογούμενους να ανταποκρίνονται
στις υποχρεώσεις τους
έχοντας ισχυρό κίνητρο για να πληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους στην εφορία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Με βάση την ισχύουσα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από το «καθεστώς» των 1.250 ευρώ θα πρέπει αφενός να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων, αφετέρου να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους και φυσικά να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Όσον αφορά δε τα βήματα που θα πρέπει να γίνονται για να «χτιστεί» ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, με βάση το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή είναι τα εξής:

  1. Εάν ένας φορολογούμενος έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών του θα πρέπει πρώτα να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, ούτως ώστε τον τρίτο μήνα να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  2. Βάση υπολογισμού του νέου ακατάσχετου λογαριασμού θα είναι το άθροισμα των δόσεων της ρύθμισης του μήνα, η οποία θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3 και έτσι θα προκύπτει το νέο ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί. Ειδικότερα, εάν η μηνιαία δόση είναι της τάξεως των 500 ευρώ, με την έναρξη της διαδικασίας ο συνεπής οφειλέτης θα μπορεί να κερδίσει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ, από 1.250 που ισχύει σήμερα.
  3. Σε κάθε περίπτωση, για να χτιστεί νέος ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 400 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν η δόση ή ακόμη και οι δόσεις, στο ενδεχόμενο που υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις, έχει ως βάση αναφοράς τα 100 ευρώ, τότε με την εφαρμογή του συντελεστή 3 το ποσό που θα προκύψει είναι 300 ευρώ. Θα είναι δηλαδή μικρότερο από το ύψος του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ που προβλέπεται σήμερα και άρα το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού θα παραμένει αμετάβλητο.
  4. Ο συντελεστής πάντως 3 όσο οι μήνες περνούν και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται απαρέγκλιτα θα αυξάνεται. Στην ουσία δηλαδή εάν ένας φορολογούμενος έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, με την εξόφληση πέντε δόσεων των 500 ευρώ θα έχει πετύχει συντελεστή 3,8 και θα μπορείέτσι να αυξήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
  5. Τον μέγιστο συντελεστή, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται περίπου σε 4,5, ο φορολογούμενος θα μπορεί να τον «κερδίσει» όταν πλησιάζει στην πλήρη εξόφληση της οφειλής του, οπότε και θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα ο λογαριασμός του.

ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού θα καθορίζονται ανά μήνα και θα ισχύουν επίσης για έναν μήνα, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού χάσει τη ρύθμιση, εάν π.χ. δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις, τότε αμέσως θα χάνει και το τυχόν αυξημένο ακατάσχετο που θα έχει «κερδίσει», ενώ δεν θα έχει και δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ