- 05/09/2023
- Φορολογικά

Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο, Τετάρτη, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης προκειμένου να εξετάσουν περαιτέρω βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο περισσότερες, πιο βιώσιμες και ολιστικές ρυθμίσεις χρεών.
Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των servicers και τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση -εν όψει του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για το ιδιωτικό χρέος- τέθηκε μεν το ζήτημα της βελτίωσης του εξωδικαστικού, ωστόσο, τη συζήτηση μονοπώλησαν οι προδιαγραφές της προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι ήδη οι servicers έχουν καταθέσει στο ΥΠΟΙΚ ένα πλέγμα 4-5 προτάσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξωδικαστικού. Βασικό ζητούμενο είναι η βελτίωση του αλγορίθμου που “παράγει” τις ρυθμίσεις προκειμένου η ρύθμιση να καταστεί πιο βιώσιμη.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων -της τάξης του 30-40%- “ξανακοκκινίζει” μετά από λίγο καιρό, καθώς ο οφειλέτης δεν κατορθώνει να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση του εξωδικαστικού παρά για ελάχιστους μήνες. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στα επιτελεία του ΥΠΟΙΚ που επενδύει σημαντικά στο εργαλείο του εξωδικαστικού για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Σημειώνεται ότι μόνο οι servicers διαχειρίζονται δανειακές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι να μετατραπεί η σύμβαση ρύθμισης σε εκτελεστό τίτλο ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης εκτελεστικών μέτρων εκ μέρους των πιστωτών όταν ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνονται -μέτρο που αναμένεται να πιέσει τους δανειολήπτες για συνεπή τήρηση του διακανονισμού.
Μια επιπρόσθετη αλλαγή είναι η δυνατότητα να καταβάλει ο οφειλέτης προκαταβολή προκειμένου να εξασφαλίζει καλύτερη ρύθμιση -με υψηλότερο δηλαδή κούρεμα. Οι servicers φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αλλαγής αυτής εκτιμώντας ότι η προκαταβολή θα δεσμεύσει περισσότερο τους δανειολήπτες.
Στο “τραπέζι” έχει πέσει, επίσης, το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο κούρεμα οφειλής όταν η αξία του δανείου υπερβαίνει σημαντικά την αξία του ενεχύρου με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ρύθμισης. Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου, μέσω του εξωδικαστικού οι οφειλέτες απολαμβάνουν κούρεμα οφειλής 18% κατά μέσο όρο για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 26% προς χρηματοδοτικούς φορείς. Χωρίς κούρεμα ρυθμίστηκε το 33,51% των οφειλών προς χρηματοδοτικού φορείς ενώ για το 29,3% των οφειλών το ποσοστό διαγραφής ήταν μεγαλύτερο του 50%.
Ένα σημαντικό “αγκάθι” τέλος, το οποίο δεν αφορά μόνο τον εξωδικαστικό αλλά συνολικά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι τα δάνεια που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Οι αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα δικαστήρια βάσει του ν. 3869/2020 είναι -σύμφωνα με πηγές του κλάδου- εξαιρετικά δυσνόητες και ανομοιογενείς γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την τυποποίησή τους.
Το θέμα αυτό δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια των servicers να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες σύμφωνα με τις νέες, αυξημένες απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται δε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αριθμός υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια -γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης που θα επιδιώξουν οι servicers σε συνάντηση που θα ζητήσουν με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.
Στο “μικροσκόπιο” η πλήρης πληροφόρηση των οφειλετών
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει “ανεβάσει” σημαντικά η κυβέρνηση στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας που διέπει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και των έντονων παραπόνων που διατυπώνουν οι δανειολήπτες για ελλιπή ενημέρωση και αδυναμία επικοινωνίας με τους servicers, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές του κλάδου που μετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, η συζήτηση είχε περισσότερο τον χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων και διαβούλευσης παρά λήψης αποφάσεων. Το ΥΠΟΙΚ θα δώσει στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) το σχέδιο της διάταξης για την προσωποποιημένη πληροφόρηση ώστε να προβούν στην επεξεργασία και τις προσαρμογές που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί πιο λεπτομερές και κατάλληλο.
Από την πλευρά τους οι servicers ανέδειξαν τα μέτρα που λαμβάνουν ήδη για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των οφειλετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τακτικές ενημερώσεις (statements) που αποστέλλουν στους δανειολήπτες, τις επιστολές μεταβίβασης των απαιτήσεων, τη λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων.
Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, μέχρι στιγμής οι servicers καλύπτουν πλήρως τις νομικές τους υποχρεώσεις, ωστόσο, είναι διατεθειμένοι και προβούν σε σημαντικές επενδύσεις για να επεκτείνουν το φάσμα της ενημέρωσης προσθέτοντας νέες δυνατότητες όπως τη λήψη βεβαίωσης οφειλών και τη δημιουργία νέων ηλεκτρονικών portals που θα προσφέρουν στους δανειολήπτες real time ενημέρωση.
ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR