33 σημαντικά σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Μετά την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» προς δημόσια διαβούλευση, παραθέτουμε κατωτέρω μερικές από τις σημαντικές διατάξεις του. Να επισημάνουμε πως, σε κάθε περίπτωση οι αναγνώστες πρέπει εν συνεχεία να μελετήσουν τις διατάξεις όπως θα κατατεθούν στη Βουλή και όπως φυσικά θα ψηφιστούν, διότι πολλές φορές, τα κείμενα των διατάξεων, από τη διαβούλευση και μέχρι την τελική ψήφισή τους υπόκεινται σε τροποποιήσεις ή νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Ο κόμβος, θα παρουσιάσει και πάλι τις διατάξεις αυτές σε επικαιροποιημένο άρθρο, όταν ο νόμος ψηφιστεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

1. (άρθρο 3). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και επαναδιατύπωση όλου του άρθρου 31 του ν. 3986/2011.

Ισχύει από το φορολογικό έτος 2024

2. (άρθρο 4). Προστίθεται στις εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία η οικειοθελής χρηματική παροχή που καταβάλλεται από τον εργοδότη σε εργαζόμενο εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον δεν υπάρχει μείωση των αποδοχών του νέου γονέα σε σχέση με τους έξι (6) προηγούμενους και τους έξι (6) επόμενους μήνες από την καταβολή της παροχής, καθώς και η αξία διατακτικών βρεφονηπιακών σταθμών που χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους, έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά:

κ) παροχές ύψους έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως που χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους για την κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εφόσον η παροχή: 

α) ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και έχει γνωστοποιηθεί με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222),

β) καταβάλλεται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη καθ’ υπέρβαση των συμφωνημένων αποδοχών, 

γ) αποδεδειγμένα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εξόδων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς:

γα) καταβάλλεται σε χρήμα στον εργαζόμενο, εφόσον αυτός καταβάλλει το ποσό στον τρίτο που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες και στη συνέχεια προσκομίσει το οικείο φορολογικό στοιχείο στον εργοδότη ή γβ) καταβάλλεται στον εργαζόμενο με μορφή διατακτικών προς τον πάροχο των υπηρεσιών ή γγ) καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη στον τρίτο πάροχο των υπηρεσιών,

κα) παροχές που καταβάλλονται από εργοδότη σε εργαζόμενο ως ενίσχυση για την απόκτηση τέκνου εντός δώδεκα (12) μηνών από τον τοκετό, ύψους έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, που προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε άλλο εξαρτώμενο τέκνο που έχει ο δικαιούχος γονέας κατά τον χρόνο του τοκετού, εφόσον:

α) η παροχή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και έχει γνωστοποιηθεί με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου,

β) οι αποδοχές του εργαζομένου διατηρούνται τουλάχιστον στο ύψος που είχαν έξι (6) μήνες πριν από τον τοκετό ή κατά την πρόσληψη, αν αυτή έγινε σε χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου πριν από τον τοκετό, και διατηρούνται τουλάχιστον στο ίδιο ύψος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά τον τοκετό και

γ) η παροχή έχει αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει εγκριθεί με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ισχύει από το φορολογικό έτος 2024

Παροχές που έχουν χορηγηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εγκρίνονται με απόφαση των αρμόδιων οργάνων των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2025.

3. (άρθρο 5) Αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα έως του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως που λαμβάνουν μισθωτοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αμείβονται με μπλοκάκι.

Ορίζεται ότι τα φιλοδωρήματα που δίνουν προαιρετικά οι πελάτες κατ’ ευθείαν σε εργαζομένους που τους εξυπηρετούν μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ τον μήνα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή αυτή φιλοδωρήματα που προσαυξάνουν κατά συγκεκριμένο ποσό τις αποδοχές των εργαζομένων με βάση συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση ή γραπτό όρο ατομικής σύμβασης εργασίας. Επιπλέον, τίθεται ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων από καταχρηστική χρήση της απαλλαγής του παρόντος από τους εργοδότες, που αποβλέπει στην αποτροπή της αντικατάστασης του συμφωνημένου μισθού με φιλοδωρήματα, με σκοπό να αποφευχθεί η φορολόγηση μέρους αυτού. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο που ανέρχεται στο είκοσι δύο τοις εκατό (22%) της μείωσης του μισθού, σε σχέση με τον συμφωνημένο, για ένα έτος από τη στιγμή της μείωσης.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Νοεμβρίου 2024.

4. (άρθρα 6 και 7). Τροποποιείται το άρθρο 28α του ΚΦΕ σχετικά με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων ως προς τα ακόλουθα:

α) Τροποποιείται ο υπολογισμός του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά οι αποδοχές του υψηλότερα αμειβομένου εργαζομένου και οι υπόλοιπες αμοιβές, αλλά διαζευκτικά.

β)  Με σκοπό την προστασία των τοπικών οικονομιών σε κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων, επεκτείνονται οι μειώσεις του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στις δημοτικές κοινότητες αυτές (εξαιρουμένων των δημοτικών κοινοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης).

Ο υπολογισμός θα γίνεται πλέον ως εξής:

Με τις νέες διατάξεις Όπως ίσχυσε για το Φ.Ε. 2023
Α. Ελάχιστο καθαρό εισόδημα βάσει κατώτατου μισθού και τριετιών Α. Ελάχιστο καθαρό εισόδημα βάσει κατώτατου μισθού ή βάσει μικτού μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου:

αα). Υπολογισμός ποσού υποπερίπτωσης αα (ανάλογα με τα χρόνια δραστηριότητας/τριετίες)

αβ). Υπολογισμός ποσού υποπερίπτωσης αβ (αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου)

Α =  μεταξύ του μεγαλύτερου των υποπεριπτώσεων αα’ και αβ’.

Β. Προσαύξηση επί του ποσού της περίπτωσης Α’ (κόστος μισθοδοσίας). Β. Προσαύξηση επί του ποσού της περίπτωσης Α’ (κόστος μισθοδοσίας).
Γ. Προσαύξηση επί του ποσού της περίπτωσης Α’ (προσαύξηση ΚΑΔ). Γ. Προσαύξηση επί του ποσού της περίπτωσης Α’ (προσαύξηση ΚΑΔ).
Δ.Εάν το άθροισμα Α+Β+Γ > 30.000 και ο υψηλότερα αμειβόμενος υπάλληλος που απασχολείται από τον υπόχρεο έχει μικτές αποδοχές > από (Α+Β+Γ) τότε το ελάχιστο τεκμαιρόμενο εισόδημα = με αυτές τις μικτές αποδοχές και έως 30.000

 

Εφαρμογή μειώσεων: Εφαρμογή μειώσεων:
Εφαρμογή των μειώσεων του άρθρου 28Γ του Κ.Φ.Ε. (παρ.1 ανάλογα με τις τριετίες και παρ.2,3, (πολύτεκνοι, αναπηρία, γονείς μονογονεικής οικογένειας, ΤΑΞΙ με ποσοστό ιδιοκτησίας 25%, κατοικία σε οικισμούς < 1.500 κατοίκων, κλ.π.). Εφαρμογή μειώσεων άρθρου 28Β του ΚΦΕ (μειώσεις τεκμαρτού με εισόδημα από μισθωτές/συντάξεις/αγροτική δραστηριότητα).
Εφαρμογή των μειώσεων του άρθρου 28Γ του Κ.Φ.Ε. (παρ.1 ανάλογα με τις τριετίες και παρ.2,3, (πολύτεκνοι, αναπηρία, γονείς μονογονεικής οικογένειας, ΤΑΞΙ με ποσοστό ιδιοκτησίας 25%, κατοικία σε οικισμούς < 500 κατοίκων, κλ.π.). Εφαρμογή μειώσεων άρθρου 28Β του ΚΦΕ (μειώσεις τεκμαρτού με εισόδημα από μισθωτές/συντάξεις/αγροτική δραστηριότητα).

Οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν από το φορολογικό έτος 2024

5. (άρθρο 8). Φορολόγηση με 22% για τις αμοιβές από εφημερίες που λαμβάνει το ιατρικό προσωπικό που υπάγεται στο άρθρο 45 του ν. 3205/2003 (Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025)

6. (άρθρο 9). Φοροαπαλλαγή για τριάντα έξι μήνες για το εισόδημα φυσικών προσώπων από την εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονταν ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.

Προϋποθέσεις:

– Το ακίνητο να έχει ως 120τμ2

– Η σύμβαση μίσθωσης να συνάπτεται μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025

– Η κατοικία να έχει δηλωθεί ως κενή τα έτη 2022, 2023 και, αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025, και κατά το φορολογικό έτος 2024 ή να έχει διατεθεί σε βραχυχρόνια μίσθωση

7. (άρθρο 10 παρ. 1). Μείωση ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2025 και εφεξής, για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α μειώνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%), εφόσον η φορολογητέα αξία τους για σκοπούς επιβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, και κατά δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός (1) έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσαρμόζεται αναλογικά.

8. (άρθρο 11). Προβλέπεται η απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από ασφαλιστικές εισφορές.

Η απαλλαγή δεν καταλαμβάνει φιλοδωρήματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους ως συγκεκριμένο ποσοστό του μισθού ή ημερομισθίου, ή σταθερό ποσό με βάση όρο ατομικής συμφωνίας, σύμβασης εργασίας ή συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης και εισπράττονται τακτικά, επαυξάνοντας τις αποδοχές τους.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Νοεμβρίου 2024.

9. (άρθρο 12). Μείωση ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης εργοδότη – εργαζόμενου

Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπίζεται το ζήτημα του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών, η οποία βαρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους ασφαλισμένους. Σκοπός της ρύθμισης είναι η βελτίωση των όρων πρόσβασης στην αγορά εργασίας με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η οποία σε συνέχεια των μειώσεων που θεσπίστηκαν από το 2020 και μετά θα ανέλθει σωρευτικά σε ποσοστό πέντε κόμμα τέσσερα τοις εκατό (5,4%). Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται άμεσα ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους της μισθωτής εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες, ενώ ενισχύεται η αγορά εργασίας, βελτιώνεται το εισόδημα των εργαζομένων και δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες απασχόλησης.

Στην παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) η ημερομηνία «1.1.2017» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1η.1.2025»,

β) το ποσοστό «7,10%» αντικαθίσταται από το ποσοστό «6,10%»,

γ) το ποσοστό «6,45%» αντικαθίσταται από το ποσοστό «5,45%»,

δ) το ποσοστό «2,15%» αντικαθίσταται από το ποσοστό «1,65%»,

ε) το ποσοστό «4,30%» αντικαθίσταται από το ποσοστό «3,80%».

(Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025).

10. (άρθρο 13). Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων συμβολαίων υγείας ανηλίκων

Καταργείται ο φόρος ασφαλίστρων για συμβάσεις του κλάδου υγείας για παιδιά έως δέκα οκτώ (18) ετών.

11. (άρθρο 14). Ρυθμίσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Διορθώνεται η στρέβλωση που παρατηρείται σε συγκεκριμένο αριθμό συντάξεων που υπόκεινται στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.). Η αύξηση των συντάξεων τα τελευταία έτη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οδήγησε σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις, σε μείωση των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων ως αποτέλεσμα της Ε.Α.Σ.. Αυτό συνέβη στις περιπτώσεις που η αύξηση στη σύνταξη οδηγούσε τον συνταξιούχο σε διαφορετικό κλιμάκιο. Συγκεκριμένα, με τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού της Ε.Α.Σ., υπάρχουν συντάξεις που, μετά την ετήσια αύξηση των (μικτών) συντάξεων, μεταπίπτουν σε κατηγορία ανώτερου ορίου ή εμπίπτουν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της παρακράτησης της Ε.Α.Σ., με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να λαμβάνει τελικά μικρότερο ποσό από αυτό που λάμβανε προηγουμένως. Με τη νέα ρύθμιση όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κατηγορίας της Ε.Α.Σ., με αποτέλεσμα την προστασία του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τον υπολογισμό της Ε.Α.Σ. κατά την καταβολή συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2025 και εφεξής.

12. (άρθρο 16) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων Δεκεμβρίου 2024

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) σε διακόσια (200) ευρώ για συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και επτακοσίων (700) ευρώ,

β) σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από επτακόσια ευρώ και ένα λεπτό (700,01) ευρώ έως και χίλια εκατό (1.100) ευρώ,

γ) σε εκατό (100) ευρώ για συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από χίλια εκατό ευρώ και ένα λεπτό (1.100,01) ευρώ έως και χίλια εξακόσια (1.600) ευρώ.

Η ενίσχυση είναι φυσικά αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

13. (άρθρο 17) Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 200 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκεμβρίου 2024.

14. (άρθρο 21) Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155):

αα) 1-2 αστέρων, δύο (2,00) ευρώ,

αβ) 3 αστέρων, πέντε (5,00) ευρώ,

αγ) 4 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ, 

αδ) 5 αστέρων, δεκαπέντε (15,00) ευρώ, 

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δύο (2,00) ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), οκτώ (8,00) ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δεκαπέντε (15,00) ευρώ,

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δεκαπέντε (15,00) ευρώ,

ε) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες της υποπερ. ββ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,

εα) οκτώ (8) ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των ογδόντα (80) τ.μ. και εβ) δεκαπέντε (15) ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι από ογδόντα (80) τ.μ. και άνω.

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014:

αα) 1-2 αστέρων, πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,

αβ) 3 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,

αγ) 4 αστέρων, τριών (3,00) ευρώ, 

αδ) 5 αστέρων, τεσσάρων (4,00) ευρώ, 

β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,

γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και του άρθρου 39Α του Κ.Φ.Ε., δύο (2,00) ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4,00) ευρώ, 

δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, τεσσάρων (4,00) ευρώ,

ε) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες της υποπερ. ββ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,

εα) δύο (2) ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των ογδόντα (80) τ.μ. και εβ) τέσσερα (4) ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι από ογδόντα (80) τ.μ. και άνω.

(Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025).

15. (άρθρο 22) Ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

Η ασφάλιση καλύπτει κατ΄ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Εάν δεν τηρηθεί η σχετική υποχρέωση επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση.

(Ισχύει από 1ης Ιουνίου 2025).

16. (άρθρο 23) Ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών

Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου οχήματος με τόπο συνήθους στάθμευσης στην Ελλάδα, πέραν των υποχρεώσεων ασφάλισης κατά το το ανωτέρω π.δ., υποχρεούται να καλύπτει με ασφάλιση το όχημά του και έναντι των κινδύνων από πυρκαγιά λόγω φυσικών αιτίων και από πλημμύρα, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος.

(Ισχύει από 1ης Ιουνίου 2025).

17. (άρθρο 24) Επιβολή τέλους κρουαζιέρας

Το τέλος κρουαζιέρας ανέρχεται:

α) για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30ής Σεπτεμβρίου:

αα) για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε είκοσι (20) ευρώ,

αβ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε πέντε (5) ευρώ,

β) για την περίοδο από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου:

βα) για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε δώδεκα (12) ευρώ, 

ββ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε τρία (3) ευρώ, 

γ) για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου:

γα) για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε τέσσερα (4) ευρώ,

γβ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε ένα (1) ευρώ.

Το τέλος ισχύει μετά την έκδοση της κοινής απόφασης που προβλέπεται και σε κάθε περίπτωση όχι πριν την 1η Ιανουαρίου 2025

17. (άρθρο 25) Απαλλάσσονται από το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας οι λογαριασμοί που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά για τις συνδέσεις οι οποίες παρέχονται μέσω δικτύου οπτικών ινών με ταχύτητες από εκατό (100) Mbps και άνω.

18. (άρθρο 26) Προσωρινοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στέγασης

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Σε κύριο, νομέα, επικαρπωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτο διαχειριστή, ο οποίος προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου του πρώτου εδαφίου, ανεξαρτήτως αν η βραχυχρόνια μίσθωση καταρτίζεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με άλλον τρόπο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, το οποίο δεν είναι κατώτερο από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Αν, μετά την επιβολή της κύρωσης του προηγούμενου εδαφίου, διαπιστωθεί νέα παράβαση εντός του ίδιου φορολογικού έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων που δεν είναι κατώτερο από σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ. Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, το οποίο επιβάλλεται και εισπράττεται από την Α.Α.Δ.Ε.. Με την κοινή απόφαση της παρ. 8 η αναστολή του πρώτου εδαφίου δύναται να παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026

19. (άρθρο 32) Επέκταση κινήτρων για δαπάνες επιστημονικές και τεχνολογικής έρευνας.

Ορίζεται ότι οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που καταβάλλονται για την παροχή έργου ή υπηρεσίας προς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων του άρθρου 47 του ν. 4712/2020 (Α’ 146) ή ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα ή φορείς των άρθρων 13 και 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή Πανεπιστημιακά Κέντρα ή Ερευνητικά Ινστιτούτα των άρθρων 131 και 134 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), καθώς και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%).

(Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025).

20. (άρθρο 33) Επέκταση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους

Θεσπίζονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους – φυσικά πρόσωπα (angel investors) σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι επενδυτικοί άγγελοι όπως ορίζονται και με την απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπ’ αρ. 39937/21 περί όρων και προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου» (angel investor) σε νεοφυή επιχείρηση ή νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) για την εφαρμογή του άρθρου 70Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), όπως προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 4712/2020 (Α’ 146) (Β 1415) είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού, κάτοχοι ελληνικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, που εισφέρουν χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους. Έτσι, με την πρόβλεψη της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημά των επενδυτικών αγγέλων, ποσού έως πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς τους, δίνεται το κίνητρο ώστε να ενταχθούν περισσότερα άτομα στο σχετικό καθεστώς.

21. (άρθρο 34) Επέκταση κινήτρων για κίνητρα ευρεσιτεχνίας

Θεσπίζονται περαιτέρω ρυθμίσεις για τη μειωμένη φορολόγηση από τα κέρδη επιχείρησης από εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας διεθνώς αναγνωρισμένης στο όνομά της, που αναπτύχθηκε από την ίδια.

(Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025).

22 (άρθρο 35) Φορολόγηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου

Προβλέπεται η φορολόγηση των μεριδιούχων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών κλειστού τύπου, η οποία υπολογίζεται επί της διαφοράς της αξίας των εταιρικών συμμετοχών κεφαλαίου την 31η Δεκεμβρίου κάθε φορολογικού έτους σε σχέση με την αξία κτήσης των μεριδίων αυτών. Ως συντελεστής εφαρμόζεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση των μεριδιούχων, συμπεριλαμβανομένου και τυχόν φόρου υπεραξίας κατά τον χρόνο που θα μεταβιβάσουν τα μερίδια προς τρίτους.

(Ισχύει από το φορολογικό έτος 2025).

23. (άρθρα 44 έως 56) Φορολογικά κίνητρα μετασχηματισμών.

Με τα σχετικά άρθρα ορίζονται:

– Ρυθμίζονται οι κανόνες που εφαρμόζονται για την αποτίμηση της φορολογητέας αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών στην περίπτωση συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής, απόσχισης κλάδου, καθώς και ανταλλαγής εταιρικών μεριδίων.

– Ρυθμίζονται οι κανόνες που εφαρμόζονται για τη φορολόγηση της υπεραξίας των περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών στην περίπτωση συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής, απόσχισης κλάδου, καθώς και ανταλλαγής εταιρικών μεριδίων.

– Ορίζεται η διαδικασία για τη διενέργεια αποσβέσεων, τη μεταφορά ζημιών, καθώς και τη μεταφορά αποθεματικών και προβλέψεων από τη λήπτρια εταιρεία σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού. Παρέχεται η δυνατότητα στη λήπτρια εταιρεία να «συνεχίζει» τη διενέργεια αποσβέσεων ως αν δεν είχε λάβει χώρα ο μετασχηματισμός, δεδομένου ότι αποτυπώνει τα περιουσιακά στοιχεία με την ίδια φορολογική αξία (φορολογική βάση) που αυτά είχαν στην εισφέρουσα αμέσως πριν από την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού.

– Ρυθμίζεται η φορολογική αντιμετώπιση της εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή κοινοπραξίας της παρ. 2 του άρθρου 293 ν. 4072/2012 και ασφαλίζεται η φορολογική ουδετερότητα τόσο για το πρόσωπο που εισφέρει την ατομική επιχείρηση ή τα μέλη της κοινοπραξίας, όσο και για τη λήπτρια εταιρία.

– Οριοθετείται καταρχάς η εφαρμογή των κανόνων περί αποτίμησης και φορολόγησης της τυχόν προκύπτουσας υπεραξίας καθώς και περί μεταφοράς φορολογικών αποθεματικών, ζημιών και διενεργηθησομένων αποσβέσεων, που προβλέπονται στα άρθρα 46, 47 και 48 των προτεινομένων διατάξεων, και στους διασυνοριακούς μετασχηματισμούς, στον βαθμό που: α) τα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία συνδέονται με εκτός Ελλάδος μόνιμη εγκατάσταση της λήπτριας εταιρείας, εάν η λήπτρια εταιρεία είναι φορολογικός κάτοικος άλλου κράτους μέλους, ή β) τα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία δεν συνδέονται με εκτός Ελλάδος μόνιμη εγκατάσταση της λήπτριας εταιρείας, εάν η λήπτρια εταιρεία είναι ημεδαπή επιχείρηση. Περαιτέρω, στην περίπτωση που ανάμεσα στα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ευρισκόμενα σε τρίτο κράτος-μέλος στοιχεία (πέραν δηλαδή της Ελλάδας και του κράτους-μέλους εγκατάστασης της εισφέρουσας-λήπτριας, κατά περίπτωση), τότε προβλέπεται η παροχή ισόποσης πίστωσης φόρου στην Ελλάδα, καθώς η περίπτωση αυτή δεν καταλαμβάνεται από τις απαλλαγές των άρθρων 46 και 47 του σχεδίου νόμου. Η παροχή δυνατότητας πίστωσης φόρου προβλέπεται από την Οδηγία 2009/133/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 2009 , σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς το εφαρμοστέο στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών καθώς και με τη μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας SE ή μιας SCE από ένα κράτος μέλος σε άλλο (L 310) ώστε να διασφαλίζεται η φορολογική ουδετερότητα του υποκείμενου μετασχηματισμού.

– Ρυθμίζεται το ζήτημα της μεταφοράς της καταστατικής έδρας μιας Ευρωπαϊκής Εταιρείας ή μιας Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας από την Ελλάδα σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα, σε συμμόρφωση με τους Κανονισμούς 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001 (L 294) και 1435/2003 του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003 (L 207). Επιπλέον, αποτρέπεται η φορολόγηση των υπεραξιών των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού των παραπάνω εταιρειών τα οποία προσαρτώνται σε μόνιμη εγκατάσταση αυτής στην Ελλάδα και ρυθμίζονται τα συναφή ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο των διασυνοριακών αυτών μεταφορών.

– Ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το άρθρο 11 της Οδηγίας 2009/133/ΕΚ (L 310) αναφορικά με τις διαφανείς -φορολογικά- εταιρείες,

για τις οποίες, υπόχρεοι σε φορολογία εισοδήματος είναι οι φορείς αυτών (μέτοχοι/εταίροι) αντί του νομικού προσώπου καθαυτού. Στην Ελλάδα δεν υφίστανται επί του παρόντος φορολογικά διαφανείς εταιρείες. Με την εισαγόμενη ρύθμιση καλύπτεται η περίπτωση που σε μία φορολογικά διαφανή εταιρεία με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος Ε.Ε., όπως ορίστηκε προηγουμένως και χαρακτηρίζεται ως τέτοια με βάση το δίκαιο του άλλου αυτού κράτους-μέλους, συμμετέχει Έλληνας εταίρος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Εάν η αλλοδαπή αυτή φορολογικά διαφανής εταιρεία συμμετάσχει σε διασυνοριακό μετασχηματισμό, παρέχεται στην Ελλάδα – για τον Έλληνα εταίρο αυτής- πίστωση φόρου ο οποίος, (σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν η προαναφερόμενη Οδηγία), θα είχε επιβληθεί στη φορολογικά διαφανή εταιρεία για τα εισοδήματα, τα κέρδη ή τις υπεραξίες της, με τον ίδιο τρόπο και για το ίδιο ποσό ως εάν ο φόρος αυτός είχε πράγματι βεβαιωθεί και καταβληθεί.

– Ρυθμίζονται οι λοιπές (πλην θεμάτων φορολογίας εισοδήματος) απαλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της φορολογικής ουδετερότητας όλων των μετασχηματισμών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, αλλά και για την απλοποίηση σχετικών διαδικασιών ειδικά όσον αφορά στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

24. (άρθρο 54) Απαλλαγές από φόρο εισοδήματος – Τροποποίηση άρθρου 4 και παρ. 1 άρθρου 6 ν. 4935/2022.

Τροποποιούνται τα άρθρα 4 και 6 του ν. 4935/2022 (Α’ 103) αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων. Με την αλλαγή στο άρθρο 4 του ν. 4935/2022 μειώνεται το ποσό του εταιρικού κεφαλαίου το οποίο πρέπει να έχει το νέο νομικό πρόσωπο ή η νέα νομική οντότητα από τις εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες (125.000) ευρώ στις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, κάνοντας έτσι ευκολότερη την ένταξη των νέων αυτών προσώπων στο κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος. Με την τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 4935/2022 καλύπτεται ένα ρυθμιστικό κενό που υπήρχε σχετικά με τη μεταφορά των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων ή της εισφερόμενης ατομικής επιχείρησης.

25. (άρθρα 57 έως 80).  Αναδιάρθρωση της ΑΑΔΕ

26. (άρθρο 81). Νέο πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται για τα φυσικά  πρόσωπα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.

Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία υποβάλλονται έως 30 Ιουλίου

→ Επέρχεται επίσης μεταβολή στο χρόνο υποβολής της κοινής δήλωσης: Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά (7) μηνών.

→ Έκπτωση, για όσους καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο έως 31/07 και υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα 4%, για τον επόμενο ενάμιση μήνα 3% και για τον τελευταίο μήνα 2%

Υποβολή
Από έως Όφελος Εφάπαξ καταβολή φόρου έως
15/3/2025 30/4/2025 4% 31.7.2025
1/5/2025 15/6/2025 3% 31.7.2025
16/6/2025 15/7/2025 2% 31.7.2025

26. (άρθρο 82). Νέο πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων προσώπων

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται και για τα νομικά πρόσωπα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

27. (άρθρο 83). Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του δημόσιου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Κυρώσεις μη εγγραφής στο Μητρώο, εκπρόθεσμης διαβίβασης ή διαβίβασης ανακριβών δεδομένων – Προσθήκη άρθρου 15Α στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Προβλέπεται η υποχρέωση των φορέων του δημόσιου τομέα και των πιστωτικών ιδρυμάτων να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και να διαβιβάζουν εγκαίρως τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων. Ορίζεται η διοικητική κύρωση σε περίπτωση παράλειψης να εγγραφούν στο Μητρώο και σε περίπτωση που δεν αποστείλουν εγκαίρως τα οικονομικά στοιχεία. Η διοικητική κύρωση επιβάλλεται επί των προσώπων που έχουν την ευθύνη της σύνταξης των μισθολογικών καταστάσεων και αυτών που διοικούν τα νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 15Α

Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του δημόσιου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Κυρώσεις μη εγγραφής στο Μητρώο, εκπρόθεσμης διαβίβασης ή διαβίβασης ανακριβών δεδομένων

1. Η διαβίβαση προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) των στοιχείων αποδοχών από μισθωτή εργασία, επιδομάτων και λοιπών παροχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και λοιπών καταβαλλόμενων ποσών που δεν αποτελούν εισόδημα, για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζονται με τις αποφάσεις που εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 12 του άρθρου 83 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4987/2022 (Α’ 206) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όταν αυτή γίνεται από φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) διενεργείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (myAADE), υπό τους όρους και με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.

2. Συστήνεται στην Α.Α.Δ.Ε. Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προσυμπλήρωση και Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Μητρώο). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά οι φορείς της παρ. 1, καθώς και τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη της έγκαιρης και έγκυρης διαβίβασης των ηλεκτρονικών αρχείων. Ως ευθυνόμενα πρόσωπα, για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος ορίζονται τα εξής:

α) Τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση των φορέων, δηλαδή: αα) για τα Υπουργεία οι υπηρεσιακοί γραμματείς, αβ) για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς, αγ) για τις περιφέρειες οι εκτελεστικοί γραμματείς, αδ) για τους λοιπούς φορείς τα πρόσωπα που κατέχουν την ανώτερη ιεραρχικά έμμισθη θέση σε κάθε φορέα. Ειδικώς σε δημόσιες υπηρεσίες με διοικητική αυτοτέλεια, όπως ενδεικτικά σχολικές μονάδες, αστυνομικά τμήματα, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, υπεύθυνα πρόσωπα λογίζονται οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών και

β) οι προϊστάμενοι των μονάδων του κάθε δημόσιου φορέα, οι οποίες είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και την αποστολή των στοιχείων της παρ. 1 στην Α.Α.Δ.Ε..

3. Η προθεσμία για την αρχική εγγραφή στο Μητρώο των φορέων της παρ. 1 και των ευθυνόμενων προσώπων της παρ. 2 ορίζεται από τη 15η Δεκεμβρίου 2024 έως και τη 15η Ιανουαρίου 2025. Για κάθε επόμενο φορολογικό έτος ορίζεται προθεσμία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 15η Ιανουαρίου για την εγγραφή κάθε νέου υπόχρεου φορέα, την τροποποίηση των στοιχείων των ήδη υφιστάμενων υπόχρεων φορέων, καθώς και την τυχόν γνωστοποίηση αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων της παρ. 2.

Δεν είναι δυνατή η διαβίβαση των ηλεκτρονικών αρχείων της παρ. 1 χωρίς την προηγούμενη εγγραφή του υπόχρεου φορέα στο Μητρώο. Η αποστολή ή διαβίβασή τους με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι φορείς της παρ. 1 διατηρούν την υποχρέωση χορήγησης στους φορολογούμενους βεβαιώσεων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή για φορολογική χρήση.

4. Κάθε φορέας διαβιβάζει στην Α.Α.Δ.Ε. τα στοιχεία της παρ. 1 από τη 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Η μη εγγραφή του φορέα και των ευθυνόμενων προσώπων στο Μητρώο εντός της προθεσμίας της παρ. 4, η μη διαβίβαση, η εκπρόθεσμη διαβίβαση των ηλεκτρονικών αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε., καθώς και η διαβίβαση ανακριβών δεδομένων αποτελούν παραβάσεις, για τις οποίες επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. το πρόστιμο της παρ. 5. Οι παραβάσεις του προηγούμενου εδαφίου είναι αυτοτελείς και τα σχετικά πρόστιμα επιβάλλονται αθροιστικά, όταν συντρέχουν περισσότερες της μίας παραβάσεις.

5. Επιβάλλεται στα ευθυνόμενα πρόσωπα πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις της παρ. 4, για την καταβολή των οποίων υπέχουν ατομική ευθύνη. Σε περίπτωση: α) εκπρόθεσμης διαβίβασης ηλεκτρονικών αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε., το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου προσαυξάνεται κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και β) διαβίβασης ανακριβών δεδομένων, το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δύναται να μειώνεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8.

Η πράξη επιβολής προστίμου εκδίδεται στο όνομα του κάθε ευθυνόμενου προσώπου που έχει δηλωθεί στο Μητρώο της παρ. 2 και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ έως και την τριακοστή ημέρα από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του.

6. Αν δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο Μητρώο για λόγους που σχετίζονται με την καθυστερημένη ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την Α.Α.Δ.Ε., η προθεσμία της παρ. 4 αναστέλλεται για όσο διαρκεί η καθυστέρηση. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον Διοικητή και στον Υποδιοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και στον προϊστάμενο της αντίστοιχης οργανικής μονάδας, οι οποίοι έχουν ατομική ευθύνη για την καταβολή του προστίμου.

7. Τα πρόστιμα των παρ. 5 και 6 προσβάλλονται με προσφυγή στο κατά τόπον αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.:

α) δύνανται να συμπληρώνονται ή να εξειδικεύονται ειδικές περιπτώσεις φορέων του δημοσίου τομέα που εγγράφονται στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών,

β) καθορίζεται η μείωση του ποσού του προστίμου της περ. β) της παρ. 5 ανά αριθμό εσφαλμένων εγγραφών ή ανά ποσοστό αποστολής εσφαλμένων δεδομένων,

γ) καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και ο χρόνος βεβαίωσης των προστίμων του παρόντος άρθρου και

δ) προβλέπεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

28. (άρθρο 84). Προβλέπεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων, εκτός των φορέων του δημόσιου τομέα, που υποχρεούνται να διαβιβάζουν ή υποβάλλουν στη φορολογική διοίκηση στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση στην Α.Α.Δ.Ε. Ηλεκτρονικού Μητρώου Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προσυμπλήρωση και Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αναλυτικά:

1. Στο άρθρο 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 5104/2024, Α’ 58) προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

«12. Σε πρόσωπα, εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), υπόχρεα σε διαβίβαση ή υποβολή σε ετήσια βάση στη φορολογική διοίκηση, στοιχείων για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση, κατά περίπτωση, των δηλούμενων εισοδημάτων, ιδίως από τόκους και μερίσματα εταιρειών εισηγμένων στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.), καθώς και των πραγματοποιούμενων δαπανών και ιδίως δαπανών για ιδιωτικά σχολεία και για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 31 και της περ. στ) του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), αντίστοιχα, και δαπανών πραγματοποιούμενων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των παρ. 6 και 7 του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε., στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φορολογούμενων, όπως ορίζονται με τις αποφάσεις που εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 12 του άρθρου 83 του παρόντος ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4987/2022 (Α’ 206) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), καθώς και με τις αποφάσεις του δευτέρου εδαφίου της περ. ζ) της παρ. 6 και της περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε., επιβάλλεται:

α) Πρόστιμο είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης στοιχείων, β) πρόστιμο είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή διορθωτικών στοιχείων. Το ύψος του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζεται συνολικά κατ’ έτος με βάση τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με βάση το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν.

Αν τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων της παρούσας για το φορολογικό έτος που αφορούν τα στοιχεία υπερβαίνουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την παράβαση της περ. α) επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και για την παράβαση της περ. β) επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Το ύψος του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζεται συνολικά κατ’ έτος με βάση τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με βάση το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν.

Τα στοιχεία των προστίμων που επιβάλλονται με την παρούσα και των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν, δημοσιοποιούνται σε διαδικτυακό τόπο της Φορολογικής Διοίκησης για την ενημέρωση των φορολογουμένων.

29. (άρθρο 85). Παράταση της αναστολής ισχύος άρθρου 41 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την επιβολή φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας έως 31.12.2026

30. (άρθρο 87). Προβλέπεται η απαλλαγή από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σουφλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικά για τα έτη 2025, 2026 και 2027

31. (άρθρο 89). Τροποποιείται το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφορικά με την φορολογία εισοδήματος από τη μεταβίβαση τίτλων και ρυθμίζεται η περίπτωση της αξίας κτήσης τίτλων που εισφέρονται από φυσικό πρόσωπο προς νομικό πρόσωπο ή οντότητα, της οποίας είναι μοναδικός μέτοχος ή εταίρος, με αντάλλαγμα μετοχές ή εταιρικά μερίδια του λήπτη.

32. (άρθρο 90). Προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε. υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το νομικό πρόσωπο που προβαίνει στη διανομή. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο για το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε., που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, επίσης, υπό ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην οικεία διάταξη. Τέλος, προβλέπονται οι προϋποθέσεις και ο χρόνος, υπό τις οποίες μπορούν να αναγνωρίζονται προς έκπτωση οι ζημίες των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προέρχονται από τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής της παρ. 4 του άρθρου 48Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

33. (άρθρο 111). Θεσμοθετείται η ψηφιακή πλατφόρμα – γεωπύλη «valuemaps.gov.gr- Αντικειμενικός προσδιορισμός αξιών ακινήτων σε χάρτη», η οποία προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα αφενός ψηφιακής εποπτείας του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων επί διαδραστικού χάρτη και αφετέρου υπολογισμού της αξίας ακινήτων. Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση του εν λόγω εργαλείου, που είναι ήδη αναρτημένο στην Ενιαία Εθνική Πύλη Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών (gov.gr), για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του και την ευχερέστερη μετεξέλιξή του και επέκταση των λειτουργιών του. Τέλος, μέσω των εξουσιοδοτικών διατάξεων διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων που αποτελούν δυνητικά πηγές γεωχωρικών δεδομένων, όπως η ΑΑΔΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, η «e-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ», η ΕΛΣΤΑΤ, το Κτηματολόγιο και οι δήμοι. Οι διαλειτουργικότητες προσδιορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Πηγή: taxheaven.gr